Te betalen- en terug te ontvangen btw

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is te betalen en terug te ontvangen btw?

Te betalen en terug te ontvangen btw zijn een onderdeel van de aangifte Omzetbelasting (btw-aangifte) van de Belastingdienst.  Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en is een belasting die wordt geheven over goederen en diensten in Nederland. Aan het eind van een periode moet een ondernemer aangeven hoeveel hij hiervan ontvangen of verdiend heeft: de btw-aangifte.

Lees hier meer over hoe BTW werkt in Nederland.

Resultaat van de btw aangifte

Als ondernemer betalen jouw klanten btw op jouw verkoopfacturen. Zelf betaal je dit aan je leveranciers over de inkoopfacturen. Aan het einde van de periode bereken je het totaal van deze twee groepen. Als je meer ontvangt dan betaalt, moet je geld afdragen aan de Belastingdienst. Wanneer je meer hebt betaald dan ontvangen, krijg je geld terug.

Voorbeeld

Stel een bedrijf heeft voor €3.450 aan producten gekocht. Daarnaast hebben ze voor €7.300 aan goederen verkocht. We gaan er hier vanuit dat er alleen maar 21% btw is betaald. Dit betekent dat het bedrijf €724,50 aan btw heeft betaald. Ze hebben voor €1.533 aan btw ontvangen. Het bedrijft heeft dus meer ontvangen dan betaald en moet dit verschil overdragen aan de Belastingdienst. In dit geval is dat €808,50.Het bedrag dat jij van jouw klanten aan btw ontvangt, moet je afdragen aan de Belastingdienst. Daarom heet het te betalen btw. Het bedrag dat jij zelf betaalt over al je inkoopfacturen mag je terugvragen van de Belastingdienst. Dat heet dan ook terug te ontvangen btw.

Te betalen en terug te ontvangen btw in je online boekhoudprogramma

Het online boekhoudprogramma zet de btw bedragen van je in- en verkoopfacturen automatisch op de juiste plaats in de aangifte. Als je netjes al je facturen verwerkt, doet InformerOnline dus de rest. Aan het einde van de periode hoef je bij de aangifte Omzetbelasting alleen nog alles te controleren. Daarna kun je alles direct naar de Belastingdienst sturen.Hieronder zie je een afbeelding van het resultaat van de btw aangifte in de pilot voor de aangifte van de Belastingdienst en InformerOnline.

te betalen en terug te ontvangen btw
Te betalen en terug te ontvangen btw in de btw aangifte in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis