Zelfstandigenaftrek

Laatst gewijzigd

1/6/2024

Flow Library Asset 4

Wat is de Zelfstandigenaftrek?

Ben jij ondernemer? Dan heb je recht op een aantal belastingvoordelen. Zo ook de zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek is de meest bekende aftrekpost voor zelfstandige ondernemers. Je hebt voor het jaar 2024 recht op €3.750 aftrek. In het Belastingplan 2023 is bekend gemaakt dat de zelfstandigenaftrek versneld zal worden afgebouwd. Eerder zou de overheid stapsgewijs de zelfstandigenaftrek afbouwen tot €1200 in 2030. Met het versneld afbouwen wordt deze €1200 al bereikt in 2026.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek 2024

De zelfstandigenaftrek klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar voordat jij als ondernemer in aanmerking komt voor deze aftrekpost moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Ten eerste moet de Belastingdienst jou zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit bepaalt men op basis van een aantal kenmerken van jouw onderneming. Via de ondernemerscheck van de Belastingdienst kun jij checken of jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
  • Daarnaast moet je voldoen aan het urencriterium. Dat wil zeggen dat je jaarlijks een bepaald aantal uur moet besteden aan je onderneming. In dit geval gaat het om 1225 uur.
  • Bovendien moet het bedrijf door jezelf worden geleid. Natuurlijk kan het voorkomen dat je samen met iemand anders een bedrijf runt. Ook dan voldoe je nog aan deze eis.
  • Tenslotte moet je aan het begin van het kalenderjaar nog onder de AOW-leeftijd zitten. Ben je 66 en word je dus 67 midden in het jaar? Dan ben je nog wel safe! Heb jij begin van het jaar de AOW-leeftijd al bereikt, dan is de zelfstandigenaftrek 50% van de ondernemers die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

Over de hoogte van je winst hoef je je in principe geen zorgen te maken. Het maakt niet uit of je €10.000 of €100.000 per jaar wint. Zolang je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet kom jij in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De hoogte van deze aftrekpost is ook altijd hetzelfde voor iedereen; €6.310. En is je winst te laag om dit bedrag te verrekenen? Dan wordt het resterende bedrag alsnog verrekend over de komende 9 jaar.

Het grote voordeel van de zelfstandigenaftrek

Maar wat is het grootste voordeel van de zelfstandigenaftrek? Je houdt meer geld over! Het klinkt natuurlijk apart als we zeggen dat de €6.310 van je zuurverdiende winst wordt afgetrokken. Maar het enige wat daadwerkelijk daalt is de winst waarover je belasting moet betalen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je winst wordt afgepakt. ;)Uiteindelijk houd je dus alleen maar meer geld over!

Wat nou als ik starter ben?

Ook als starter heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Maar dat is niet het enige. Om starters een extra steuntje in de rug te geven kunnen zij gebruik maken van de zogenaamde startersaftrek. De startersaftrek zorgt ervoor dat je nog eens een extra aftrekpost van €2.123 hebt. Hiervan kun je natuurlijk niet altijd van gebruik blijven maken. Om in aanmerking mag je in de afgelopen 5 jaar maximaal 1 jaar ondernemer zijn geweest. Daarnaast mag je in deze periode maar maximaal 2 keer de startersaftrek toepassen.

Je boekhouding perfect geregeld!

Ook aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek moeten worden verwerkt in je administratie. Met online boekhoudprogramma InformerOnline is dat hartstikke eenvoudig. Administreer al je kosten en inkomsten met behulp van robots. Verstuur online facturen die ook nog eens meteen verwerkt worden. Bovendien stuur je de btw-aangifte binnen 2 minuten naar de Belastingdienst en betaal je deze met iDEAL!

zelfstandigenaftrek voorwaarden
Zelfstandigenaftrek verwerken in Informer

FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis