Vennootschapsbelasting

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is Vennootschapsbelasting?

Vennootschapsbelasting (VPB) is een type belasting wat je moet betalen over je winst bij bepaalde rechtsvormen. Dat geldt voor BV's en NV's, maar soms ook voor stichtingen en verenigingen.

Wanneer moet je dit betalen?

Je betaalt als bedrijf sowieso vennootschapsbelasting als je ingeschreven staat als een BV of NV. Eigenlijk is het vergelijkbaar met de inkomstenbelasting voor particulieren en ZZP'ers. Vandaar dat zij dit type belasting niet betalen. Bovendien kan het zijn dat je als stichting of vereniging VPB moet betalen. Dat is het geval bij de volgende types:

  • Sportclub;
  • Organisatoren van sportevenementen;
  • Kerkgenootschappen;
  • Culturele instellingen;
  • ANBI-stichtingen.

De laatste in dit bovenstaande rijtje kunnen bovendien gratis gebruik maken van ons boekhoudprogramma. Bekijk hier de voordelen voor ANBI-stichtingen.

Hoe zit het met de vennootschapsbelasting 2023?

In 2023 zijn er een aantal wijzigingen opgetreden in de VPB ten opzichte van 2022. De vennootschapsbelasting gaat namelijk stapsgewijs omlaag. Momenteel gelden de volgende tarieven:

  • 19% belasting tot en met €200.000,- winst.
  • 25,8% belasting boven de €200.000,- winst.

Er zijn voor ondernemers verschillende manieren om het belastbare bedrag te verlagen. Ook wel aftrekposten genoemd. Zo hoef je bijvoorbeeld minder belasting te betalen als verlies maakt. Bovendien kun je door middel van de investeringsaftrek de belasting op investeringen verlagen. Op die manier houd je als onderneming dus meer winst over!

Vennootschapsbelasting in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je netjes al je uitgaven bijhouden. Ook alle belastingen kun je koppelen aan een bepaalde grootboekrekening of categorie. Op die manier heb je te allen tijde een compleet en netjes overzicht van al jouw kosten of uitgaven. Bovendien kun je op de winst- en verliesrekening snel terugzien hoeveel winst jij hebt gemaakt over een bepaalde periode. Zo weet je precies hoeveel vennootschapsbelasting je moet gaan betalen!

vennootschapsbelasting betalen
Terugzien hoeveel vennootschapsbelasting je moet betalen met overzichten van Informer
FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis