Omzetbelasting

Laatst gewijzigd

16/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Omzetbelasting?

Omzetbelasting is de belasting die consumenten en bedrijven in Nederland betalen over aangeschafte goederen en diensten. Veel mensen zullen de belasting kennen als btw (Belasting Toegevoegde Waarde).

Welke belastingtarieven worden gehanteerd?

Niet ieder product of dienst heeft hetzelfde percentage aan omzetbelasting. Zo betaal je over eerste levensbehoeften als voedingsmiddelen een lager percentage dan voor een luxeproduct als een smartphone. Het meest voorkomende percentage in Nederland is het hogere percentage van 21%, maar ook het lagere percentage van 9% kom je veel tegen.21% geldt vaak voor non-food producten zoals kleding en technologie. 9% komt voor op levensmiddelen zoals eten en drinken en bepaalde services. Naast deze twee gebruikelijke percentages zijn er ook nog goederen die vrijgesteld zijn van belasting.

Wie betaalt de omzetbelasting?

Ondernemers moeten aan het einde van een periode btw-aangifte doen bij de Belastingdienst. Dit noemen we ook wel aangifte omzetbelasting. Zij geven aan hoeveel belasting zij van klanten hebben ontvangen en hoeveel zij aan leveranciers hebben betaald. Het verschil moet de ondernemer vervolgens betalen of terugkrijgen van de Belastingdienst. Ondernemers doen aangifte per kwartaal of per jaar.Doordat bedrijven en ondernemers btw aangifte moeten doen lijkt het net of zij de belasting betalen, maar dit is niet het geval. De consument betaalt namelijk de btw. Dit wordt dan als omzetbelasting afgedragen aan de Belastingdienst. Om precies te snappen hoe het systeem werkt, kun je onderstaande video bekijken.

Hoe werkt omzetbelasting in de boekhouding?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je de aangifte omzetbelasting met twee klikken naar de Belastingdienst sturen. Na iedere factuur die in het systeem verwerkt wordt, wordt direct de btw-aangifte direct bijgewerkt. Op die manier weet je altijd direct wat je verschuldigd bent, of terug moet krijgen, van de Belastingdienst. Moet je de Belastingdienst een bedrag  betalen? Dan kun je dit meteen doen via iDEAL!

omzetbelasting versturen
Eenvoudig aangifte omzetbelasting naar de Belastingdienst sturen met Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis