Wat is een Begroting?

Een begroting geeft aan wat de effecten zijn van een financiële beslissing. Bedrijven maken deze meestal voor een boekjaar of voor een apart project.

Waaruit bestaat de begroting?

Begrotingen bestaan doorgaans uit 3 onderdelen. Je begint met het opstellen van een balans aan het begin van het jaar of project. Vervolgens stel je een winst- en verliesrekening op. Je eindigt daarna met nogmaals een balans. Maar dit keer is het de balans van het eind van het jaar of het project.

Afstemming tussen ambitie en haalbaarheid

De begroting moet altijd een bepaald evenwicht weergeven. In dit geval moet je het evenwicht zien te vinden tussen wat je graag wilt en wat er mogelijk is. Dit noem je ook wel budgetteren.

Je moet de begroting altijd laten nakijken door belanghebbenden. Zij moeten goedkeuring geven voordat je mag beginnen. Er worden periodieke checks gedaan die uitwijzen of je nog op koers bent om je begroting te halen. Aan het eind van de periode stel je een jaarrekening op. De verschillen met de jaarrekening analyseer je. Hieruit kun je conclusies trekken om voor de volgende keer in gedachte te houden.

Wat als je de begroting niet dreigt te halen?

Als een periodieke check uitwijst dat je het waarschijnlijk niet gaat halen moet je ingrijpen. Dit kun je doen door voorzichtiger om te gaan met je budget. Hiervoor zul je opofferingen moeten maken. Maar aan het eind van de periode is het het best als je niet te veel van je begroting bent afgeweken. Vandaar dat het dus belangrijk is om goed te letten hoe je begroot.

Begroten in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline wordt er automatisch een real time balans en een winst-en verliesrekening gemaakt voor jou. Daarvoor hoef je alleen al je financiële zaken te administreren.  Op die manier heb je dus al een groot deel van je begrotingen. Hiernaast kun je aan grootboekrekeningen een bepaald budget per jaar hangen. Dit doe je onder het kopje ‘Categorieën’ in de instellingen.

Meer leren over online boekhouden? Bekijk dan eens de cursus boekhouden voor beginners!

Begroting via grootboekrekeningen

Download de printversie

Deel dit artikel!