Boekjaar

Laatst gewijzigd

Flow Library Asset 4

20/5/2024

Wat is een Boekjaar?

Het boekjaar is de periode waarin een volledige boekhouding wordt uitgevoerd. Het is dus ook de periode waarover je de jaarrekening maakt. Je sluit een boekjaar af met de jaarafsluiting. Meestal duurt dit gewoon 12 maanden en loopt de periode van 1 januari t/m 31 december. Wijkt een bedrijf hiervan af dan spreekt men van een gebroken boekjaar.

Wanneer maak je gebruik van een gebroken boekjaar?

Voor bijna alle ondernemingen is het aan te raden om het kalenderjaar aan te houden als boekjaar. Het is desondanks voor sommige organisaties prettiger om de boeken toch op een ander moment te sluiten. Je maakt dan gebruik van een gebroken boekjaar. Dit gebeurt vaak als een onderneming midden in het kalenderjaar start. Voor hen loopt het jaar dan wel gewoon op 31 december af. Je kunt er ook voor kiezen om de periode door te laten lopen tot het eind van het jaar na je start. Dit noemen we een verlengd eerste boekjaar. Dit heeft als voordeel dat je één jaarrekening minder op hoeft te stellen.Een ander voorbeeld is toepasselijker voor stichtingen of verenigingen. Neem de plaatselijke voetbalvereniging, waarbij het boekjaar waarschijnlijk eind augustus eindigt en begin september start. Rond deze tijd begint het nieuwe seizoen namelijk weer en wordt hiervoor de contributie geïnd.

Het IB Belastingtarief

Een nadeel van een verlengd eerste boekjaar is de onzekerheid over de eventuele hoogte van de VPB of IB belastingtarief. Het kan namelijk zijn dat er in het opvolgende jaar een belastingverhoging plaatsvindt. Dan moet u niet alleen meer belasting betalen over de winst die gegenereerd is in dat jaar, maar ook over de winst uit het voorafgaande jaar. Dit is omdat het in hetzelfde jaar 'geboekt' wordt. Uiteraard kan dit ook als een voordeel uitpakken bij een belastingverlaging.

Het Boekjaar in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline is het niet mogelijk met een gebroken boekjaar te werken. Wel kun je uiteraard gewone boekjaren afsluiten in het programma. In de onderstaande afbeelding kun je zien hoe dit er uitziet.

boekjaar afsluiten
Boekjaar afsluiten in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis