Afnemerskrediet

Laatst gewijzigd

14/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is een Afnemerskrediet?

Als onderneming heb je een afnemerskrediet op het moment dat een klant jou al betaalt heeft, maar jij de producten of diensten nog moet leveren. Dit is een beetje hetzelfde als hoe crediteuren werken.

Voorbeeld afnemerskrediet

Stel dat jij een webshop hebt. Op een bepaalde dag bestelt een klant bij jou een kledingstuk van €20. Vervolgens kiest de klant ervoor om meteen de bestelling te betalen via iDEAL. Hierdoor ontvang jij vrijwel direct €20 op jouw bankrekening, maar moet je het kledingstuk nog wel versturen. De klant heeft nu dus een afnemerskrediet van €20 bij jou.Volgens de leveringsvoorwaarden beloof jij dat je als tegenprestatie binnen een week de bestelling bezorgt. Gebeurt dat? Dan is het krediet verdwenen en ben je weer in balans met je klant! Maar ben je te laat? Dan kan je uiteindelijk in de problemen komen. Houd je dus altijd netjes aan de afgesproken voorwaarden.

Kortlopende lening op de balans

Natuurlijk moet je afnemerskredieten ook verwerken op de balans. Op die manier heb je namelijk een duidelijk overzicht van je financiën en weet je hoeveel producten je nog moet leveren. Je kunt deze bedragen doorgaans terugvinden onder 'vooruit ontvangen betalingen' of onder de crediteuren. Deze posten vallen onder de kortlopende schulden en staan op de passiva zijde van de balans.

Op het moment dat jij de goederen of diensten daadwerkelijk levert, gaat het desbetreffende bedrag er weer vanaf. Aan de activa kant vermindert de post 'voorraden' vervolgens met hetzelfde bedrag. Daardoor blijft de balans netjes in evenwicht.

Afnemerskrediet in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun jij door automatisch facturen te laten uploaden en herkennen altijd een duidelijk overzicht je crediteuren of afnemerskrediet hebben. Deze en andere posten worden namelijk door het programma zelf geüpdatet, zolang jij ervoor zorgt dat de facturen er staan. Zo kun jij als ondernemer veel tijd besparen! De bestellingen moet je natuurlijk wel zelf versturen, we kunnen immers niet alles voor je doen... ;)

afnemerskrediet in de boekhouding
Afnemerskrediet automatisch geüpdatet in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis
// After fetching data, update the DOM or perform any other necessary actions