Factuurnummer

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Factuurnummer?

Een factuurnummer is een uniek, opvolgend, en sluitend nummer op een factuur. Het doel hiervan is dat de Belastingdienst, maar ook jijzelf als ondernemer, een bepaalde factuur snel en eenvoudig kan terugvinden. Een uniek factuurvolgnummer is een van de factuureisen van de Belastingdienst.

Waarom gebruik je een nummer op je factuur?

Om facturen snel terug te kunnen vinden is het handig om een uniek kenmerk mee te geven. Dit unieke kenmerk op facturen is dus het factuurnummer. Alle facturen van je administratie hebben een eigen volgnummer zodat ieder document snel gevonden kan worden. Het is dan ook verboden om twee facturen met hetzelfde nummer te hebben. Ook als je een factuur maakt voor klant A, en deze later verwijdert, mag je volgens de regels niet hetzelfde nummer gebruiken voor een factuur aan klant B. Let op, want op het moment dat er nummers missen tijdens een controle van de Belastingdienst, kan dit je €10.000 per missend nummer kosten!

Hoe ziet een factuurnummer er uit?

Je kiest de indeling van het factuurnummer aan het begin van je administratie en wijkt hier in principe niet meer van af. Dit is omdat het nummer opeenvolgend moet zijn. Wel is het toegestaan om aan het begin van een boekjaar bijvoorbeeld "2024" te veranderen in "2025". Er moet in ieder geval een heldere en goed te begrijpen structuur in het volgnummer zitten. Een voorbeeld zou kunnen zijn 2024-0002. Dat is dan natuurlijk de tweede factuur van 2024, zo simpel kan het zijn!

Het factuurnummer in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline verschijnt er bij het maken van een nieuwe factuur nog niet direct een nummer. De factuur zal in eerste instantie een conceptfactuur zijn, zodat je nog eventuele wijzigingen kunt doorvoeren. Op het moment dat je de factuur daadwerkelijk verzendt, genereert het programma vervolgens vanzelf een uniek factuurnummer voor je. De opzet hiervan kun je zelf aanpassen via de instellingen.

Bij het invoeren van een inkoopfactuur, wordt het factuurvolgnummer direct herkend dankzij de slimme robots in het programma.

factuurnummer op de factuur
Direct een nieuw factuurnummer bij het versturen van een factuur met Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis
// After fetching data, update the DOM or perform any other necessary actions