Spookfactuur

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Spookfactuur?

Spookfacturen zijn facturen die je ontvangt voor nooit geleverde/bestelde goederen of diensten. Mensen die spookfacturen versturen willen je oplichten en hopen dat je in alle drukte van de administratie de betaling voldoet.

Waarom ontvang je een spookfactuur?

Bij het versturen van een spookfactuur besteedt de oplichter vaak geen aandacht aan een werkelijke overeenkomst of een levering. Ook wordt er vaak niet een specifieke ondernemer getarget. Meestal gaat het om een willekeurige verzending naar meerdere ondernemers met kleinere bedragen. Op die manier zal de ondernemer sneller besluiten om 'die factuur maar even snel te betalen'. Zodra je een spookfactuur betaalt zetten de oplichters je op een lijst. Die lijst is voor hen dan een overzicht van ondernemers die makkelijk te 'pakken' zijn. Zo verdienen oplichters dus ontzettend veel geld.

Op welke manieren kun je een spookfactuur ontvangen?

Er zijn verschillende manieren waarop oplichters te werk gaan. Een aantal veel gebruikte manier zijn:

  • Een telefoonnummer voor als je vragen hebt over de factuur. Vaak is dit een peperdure lijn waaraan ze je minutenlang laten wachten;
  • Zich voordoen als instanties zoals de Kamer van Koophandel of de Belastingdienst. Doordat dit instanties met veel status zijn neigen mensen hier sneller in te trappen. Doorgaans word je dan gevraagd om bijvoorbeeld contributiegeld (terwijl dat normaal niet gebeurt);
  • Ze versturen je slechts een 'aanbieding'. Nadat jij de factuur betaald hebt doen de oplichters alsof de factuur een aanbieding was en dat de factuur erbij zat voor het geval dat je het wilde kopen.

Wees dus altijd alert als je een onbekende factuur ontvangt, en betaal nooit een factuur zonder dat je zeker weet waar die vandaan komt!

Geen spookfacturen meer in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gratis gebruik maken van het Peppol netwerk. Hierdoor zul je nooit meer te maken krijgen met spookfacturen. Peppol controleert namelijk alle gegevens van het bedrijf dat de factuur verstuurt. Zo weet je zeker dat elke factuur die binnen komt via een speciaal beveiligd netwerk is verstuurd. Steeds meer bedrijven gebruiken het tegenwoordig, maar er zijn ook nog steeds bedrijven die geen Peppol gebruiken. Dit is niet per se slecht. Maar check dus altijd wel even elke factuur die je binnenkrijgt in je boekhouding voor de zekerheid.

Lees ook gelijk meer over online factureren met InformerOnline.

spookfactuur ontvangen
Geen spookfacturen meer als je met Informer gratis gebruik maakt van Peppol

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis
// After fetching data, update the DOM or perform any other necessary actions