Creditfactuur

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Creditfactuur?

Een creditfactuur, ook wel creditnota genoemd, is een factuur waarmee je een eerder gestuurde verkoopfactuur kunt terugdraaien. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer je bepaalde diensten of producten niet hebt kunnen leveren of het eerder gefactureerde bedrag te hoog was. In beide gevallen krijgt jouw klant geld terug.

Hoe kun je een creditfactuur verwerken?

Omdat jouw klant geld terug moet krijgen heeft een creditfactuur een negatief bedrag. Vervolgens zijn er een aantal mogelijkheden waarop de creditfactuur kan worden verwerkt. Zo kun je het negatieve bedrag van de creditfactuur terugbetalen aan je klant. Heeft de creditfactuur bijvoorbeeld een bedrag van -€121, dan zou je €121 kunnen overmaken naar de klant.

Een andere mogelijkheid is het verrekenen van de creditfactuur met een andere factuur van de klant. Als jij vóór de creditnota van -€121 bijvoorbeeld zelf ook een factuur van €121 hebt gestuurd, kunnen de facturen tegen elkaar worden weggestreept.

De derde mogelijkheid zou het verrekenen van het bedrag op toekomstige facturen kunnen zijn. Zo zou jouw klant in het voorbeeld een 'tegoed' van €121 hebben op toekomstige producten of diensten. Deze laatste optie is om twee redenen misschien niet de beste keuze. Ten eerste blijft er een 'open eindje' in de administratie (het tegoed van €121). Daarnaast is het maar de vraag of de klant in de toekomst daadwerkelijk een transactie met jouw bedrijf doet. Voor klanten is deze laatste optie waarschijnlijk de minst populaire mogelijkheid.

Hoe zit het dan met de btw?

Een creditfactuur heeft een negatief bedrag. Hier horen dus ook negatieve btw bedragen bij. De facturen uit ons voorbeeld hebben een factuurbedrag exclusief btw van €100 en een btw bedrag van €21. Bij de eerste factuur is het btw bedrag +€21 en bij de creditfactuur is het btw bedrag -€21. Doordat beide bedragen aan dezelfde categorie worden gekoppeld (af te dragen btw 21%), is het saldo van de twee btw-bedragen op de facturen €0 (+€21 - €21=€0).

Creditfactuur in je online boekhoudprogramma

Met het online boekhoudprogramma InformerOnline is het maken van een creditfactuur heel eenvoudig. Je selecteert de factuur die je wilt crediteren en kiest vervolgens voor de knop Crediteer. Er wordt nu een negatieve factuur aangemaakt van jouw oorspronkelijke factuur. Vervolgens kun je kiezen of je de hele factuur of een deel van de factuur als negatief bedrag doorberekend.

De creditfactuur krijgt automatisch een opeenvolgend factuurnummer en als de betaling van de eerste factuur nog niet verwerkt is in de boekhouding, worden beide facturen zelfs automatisch verwerkt (De betaalstatus van de facturen veranderd van 'openstaand' in 'betaald').

Hieronder zie je hoe een creditfactuur eruit kan zien in InformerOnline.

Snel een creditfactuur maken en versturen in InformerOnline
Snel een creditfactuur maken en versturen in InformerOnline

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis
// After fetching data, update the DOM or perform any other necessary actions