Voorfactureren en Nafactureren

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Voorfactureren en Nafactureren?

Het kan zijn dat een onderneming al voordat de producten geleverd zijn een factuur stuurt naar een klant. Dit noem je voorfactureren. Een onderneming kan ook kiezen om de factuur pas te sturen nadat de producten of diensten geleverd zijn. Dat heet nafactureren.

Voordelen en nadelen van voorfactureren

Dankzij voorfacturatie vermijd je als ondernemer een belangrijk risico. Namelijk het risico dat je klant niet betaalt voor de geleverde producten of diensten. Als jij van tevoren een factuur stuurt weet je dus zeker dat je geen moeilijkheden hebt met de betaling. Je levert immers de producten pas op het moment dat jij de betaling hebt ontvangen. Hierdoor vermijd je dus ook eventueel extra werk. Als je klant namelijk niet betaalt moet je een herinnering of aanmaning versturen. Wat natuurlijk zonde is van je kostbare tijd.

Hoewel er ook een nadeel kleeft aan voorfactureren. Het kan de klant namelijk afschrikken omdat er op deze manier wel eens fraude wordt gepleegd door bedrijven. Klanten kunnen bang zijn dat zij betalen maar vervolgens niet de producten geleverd krijgen. Vandaar dat je altijd goed moet nadenken voordat je beslist van tevoren facturen te gaan sturen.

Voordelen en nadelen van nafactureren

Bij nafacturatie staan de voordelen en nadelen eigenlijk lijnrecht tegenover die van voorfacturatie. Zo is het grootste voordeel van nafactureren dat je het vertrouwen van de klant hebt. Zij ontvangen namelijk eerst het product of de dienst die zij verlangen. Daarna krijgen ze pas een factuur. Hierdoor weten klanten zeker dat ze niet opgelicht kunnen worden en zullen ze waarschijnlijk eerder bij jou bestellen.

Het nadeel van nafactureren is uiteraard dat je als bedrijf achter je geld aan moet. Mensen hebben al gebruik gemaakt van je service maar moeten hiervoor nog wel betalen. Daarom moet jij ervoor zorgen dat je duidelijke betalingscondities op je factuur hebt. Hieronder vallen zaken zoals de uiterste betaaldatum en betaalwijze. Op die manier verlaag jij het risico dat klanten niet betalen voor hun bestelling. Blijft de betaling uit? Dan start zoals vooraf beschreven het debiteurenbeheer en eventueel incassoproces.

Voorfactureren en nafactureren in je online boekhoudprogramma

In online boekhoudprogramma InformerOnline kun je bij het aanmaken van een nieuwe online factuur alle eigenschappen aanpassen. Vul de factuurdatum in en het programma verwerkt de factuur automatisch. Voorfactureren of nafactureren zijn dus beiden opties in InformerOnline. Daarnaast kun je de gehele lay-out van de factuur aanpassen waardoor jij in je eigen huisstijl factureert. Dat is allemaal ontzettend eenvoudig en staat professioneel!

Voorfactureren of nafactureren
Voorfactureren of nafactureren in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis
// After fetching data, update the DOM or perform any other necessary actions