Inkoopverklaring

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Inkoopverklaring?

Een inkoopverklaring moet je opstellen als je voor meer dan €500 aan goederen inkoopt bij één leverancier. Dat is een verplichting van de Belastingdienst, zodat je later kunt aantonen dat je de producten zonder btw of voorbelasting hebt gekocht.

Wat staat er op een inkoopverklaring?

Na het opstellen van de verklaring moet je deze aan de leverancier geven. Jouw leverancier moet namelijk een handtekening zetten, pas dan kan het goedgekeurd worden door de Belastingdienst. De volgende gegevens moeten vermeld worden:

  • Naam en adresgegevens van jouw onderneming;
  • Naam en adresgegevens van jouw leverancier;
  • Leverdatum van de goederen;
  • Een goede omschrijving van de goederen;
  • Het aantal producten;
  • Bedrag van de factuur;
  • Een officiële verklaring dat de leverancier geen btw heeft verrekend over de ingekochte producten;
  • In geval van voortuigen, het kenteken.

Als jouw leverancier de kleineondernemersregeling toepast, dan moet hij dat aangeven op de inkoopverklaring in plaats van het feit dat hij geen btw rekent.

Inkoopfactuur in plaats inkoopverklaring?

In principe is een inkoopfactuur niet hetzelfde als de inkoopverklaring. De verklaring is doorgaans complementair aan de factuur. Bij uitzondering kan de factuur wel dienen als de verklaring, namelijk als alle bovenstaande informatie ook toevallig daar al op vermeld is. Maar omdat niet alle hiervoor genoemde gegevens onderdeel zijn van de factuureisen, komt dat niet vaak voor.

Eenvoudig facturen verwerken in je boekhouding

Heb jij net goederen ingekocht bij je leverancier? Check dan eerst even of je de inkoopverklaring al geregeld hebt. Daarna is het tijd om je inkoopfactuur te verwerken in de boekhouding. In het online boekhoudprogramma InformerOnline gaat dat erg gemakkelijk. Er zijn verschillende snelle manieren om online facturen te uploaden en te verwerken. Bijvoorbeeld door ze te scannen in de mobiele app, of door ze direct naar je administratie te laten mailen. Vaak wordt de factuur vervolgens automatisch verwerkt!

Test nu 30 dagen gratis hoeveel tijd je kunt besparen met Informer!

FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis