Auditfile

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Auditfile?

Een auditfile is een computerbestand waarin de meest gebruikte gegevens van je boekhouding staan. Deze bevat alle details en een overzicht van de gegevens uit je administratie. De Belastingdienst zal hierom vragen als ze de gegevens van je boekhouding willen inzien.

Hoe werkt een auditfile?

De auditfile is een technisch bestand, als ondernemer heb je hier zelf niet veel aan, omdat je een bepaalde rapportagesoftware moet hebben om het te kunnen lezen. Vaak wordt dit bestand gebruikt om door te sturen naar de accountant voor de jaarrekening. De file heeft meerdere voordelen:

  • Eenvoudig je administratie uitwisselen met je boekhouder of accountant;
  • Makkelijk je gegevens overdragen aan de Belastingdienst;
  • Alle informatie in één bestand.

Handig toch?

Verschillende types

Elk land heeft zijn eigen auditfileformaat ontwikkeld. Hierdoor kun je dus niet overal in de wereld ieder type auditfile gebruiken. .XAF is het formaat dat wij gebruiken in Nederland. De Belastingdienst, accountants en curatoren accepteren dit formaat altijd. Bovendien is er een ouder formaat, genaamd .ADF. Momenteel zijn Ontwikkelaars ook bezig met het creëren internationale formaten. Een voorbeeld hiervan is de SAF-T. Een internationaal geaccepteerd formaat zou het makkelijker maken om met internationale instanties je administratie te delen.

Auditfile in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je een auditfile downloaden, en via de koppeling met rapportagesoftware ook meteen lezen. De file wordt als een .XAF bestand gedownload en voldoet dus aan de laatste eisen van de Belastingdienst. Vervolgens kun je het bestand doorsturen naar je accountant, die weet dan precies wat er mee moet gebeuren! ;)

auditfile downloaden
Snel een auditfile downloaden in Informer

FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis