Factuurstelsel

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is het Factuurstelsel?

Het factuurstelsel is een manier waarop je je administratie inricht. In het factuurstelsel verwerk je de kosten en opbrengsten in de periode waarop de facturen gemaakt zijn en niet op de datum dat de betaling wordt gedaan (kasstelsel). De meeste bedrijven in Nederland werken volgens het factuurstelsel, omdat niet alle bedrijven het kasstelsel mogen gebruiken. Ook is het niet toegestaan om de twee stelsels door elkaar te gebruiken. Check daarom altijd bij een financieel expert of de Belastingdienst welke methode je moet gebruiken.

Werking van het Factuurstelsel

In het factuurstelsel gaat men er vanuit dat je de factuur verwerkt op de factuurdatum. Je koopt bijvoorbeeld iets in december 2024, maar je betaalt de ontvangen factuur pas in in januari 2025. Dan moet je de kosten van deze inkoopfactuur volgens het factuurstelsel in de boekhouding van 2024 verwerken. Dit is natuurlijk omdat de factuur in 2024 is ontvangen.

Zo kan het ook voorkomen dat je goederen of diensten verkoopt en hiervan een verkoopfactuur verstuurt in 2024 en de betaling hiervan pas binnenkrijgt in 2025. Ook hier verwerk je deze opbrengsten volgens het factuurstelsel in de boekhouding van 2024, omdat de verstuurde verkoopfactuur in 2024 ligt. Het factuurstelsel geldt voor ondernemers die goederen of diensten aan andere ondernemers leveren. In dat geval ben je namelijk verplicht om een factuur te sturen, zodat je ook het factuurstelsel moet toepassen.

Op alle ontvangen en verstuurde facturen zit vaak ook btw. De btw op deze ontvangen en verstuurde facturen geef je aan in de periode van de factuurdatum. Deze factuurdatum is namelijk leidend. Dat betekent dat je btw van inkoopfacturen kan terugvorderen en btw van verkoopfacturen moet afdragen nog vóór dat de betaling gedaan is.

Factuurstelsel in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline maken we standaard gebruik van het factuurstelsel. Alle facturen die je verwerkt, verwerkt het systeem direct aan de hand van de factuurdatum in de juiste periode. Zoals je in het onderstaande voorbeeld kan zien, is is de datum waarop de factuur verstuurd wordt 02-08-2023. Ook al zou de betaling van deze factuur pas in 2024 plaatsvinden, de opbrengsten van deze factuur zullen ten alle tijden worden geboekt in 2023.

factuurstelsel en boekhouding
Standaard gebruik van een Factuurstelsel in Informer
FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis