MKB-winstvrijstelling

Laatst gewijzigd

11/9/2023

Flow Library Asset 4

Wat is de MKB-winstvrijstelling 2022?

Als ondernemer heb jij recht op verschillende aftrekposten. En als ZZP'er of eigenaar van een MKB ook op de MKB-winstvrijstelling 2022. Hoe deze winstvrijstelling precies werkt leggen wij je hier uit!

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost voor alle zelfstandige of kleine ondernemers. Deze wordt toegepast nadat je zelf de ondernemersaftrek hebt toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. Van de winst die je dan dus overhoudt, gaat belastingtechnisch nog eens 14% af. Op die manier hoef je veel minder belasting te betalen en houd je dus meer geld over. Zelf hoef je je geen zorgen te maken over de MKB-winstvrijstelling. De Belastingdienst past deze namelijk automatisch toe als deze voor jouw onderneming van toepassing is.De MKB-winstvrijstelling is in 2022 niet gewijzigd ten opzichte van 2021. Het percentage wat wordt afgetrokken van je winst blijft dus 14%. Wel is het belangrijk om te weten dat je in totaal in 2022 nog maar 40% mag aftrekken ten opzichte van 43% in 2021.

Voorbeeld

Stel je voor dat je na de ondernemersaftrek nog €12.500 winst over houdt. Hiervan mag je dan 14% aftrekken. 14% van €12.500 is €1.750. Dit haal je dan van €12.500 af. Zo houd je nog €10.750 over waarover je belasting moet betalen. Bekijk de MKB winstvrijstelling regels voor 2023.

Wanneer kom je in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is in principe bedoeld voor alle zelfstandige ondernemers. Je hoeft dus niet te voldoen aan speciale eisen zoals bij de ondernemersaftrek. In het verleden moest je wel voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Maar sinds 2010 is dit niet meer nodig. Je hebt geen recht op de MKB-winstvrijstelling als je medegerechtigde bent.Er zijn ook nog andere kortingen waarvoor je in aanmerking kunt komen als ondernemer. Bekijk deze aftrekposten hier →

Aftrekposten in je boekhouding verwerken?

Als ondernemer moet je natuurlijk wel je winst kunnen verwerken na al die aftrekposten. Dit is heel gemakkelijk in het online boekhoudprogramma InformerOnline! Ook worden al je facturen automatisch geboekt en verwerkt. Bovendien kun je de btw-aangifte binnen 2 minuten versturen en betalen met iDEAL.Innovatieve ondernemers doen smart de boekhouding met InformerOnline!

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis