MKB-winstvrijstelling

Laatst gewijzigd

1/6/2024

Flow Library Asset 4

Als ondernemer heb jij recht op verschillende aftrekposten. En als ZZP'er of eigenaar van een MKB ook op de MKB-winstvrijstelling. Hoe deze winstvrijstelling precies werkt leggen wij je hier uit!

Wat is de MKB-winstvrijstelling in 2024?

De MKB-winstvrijstelling in Nederland voor het jaar 2024 bedraagt 13,31% van de winst. Deze vrijstelling geldt voor ondernemers die winst maken uit een eenmanszaak, vof, cv of maatschap. Het betekent dat 13.31% van je winst uit de onderneming is vrijgesteld van belastingheffing, nadat de ondernemersaftrek (zoals de zelfstandigenaftrek) is toegepast.

Hoe werkt de MKB-winstvrijstelling?

De MKB-vrijstelling wordt toegepast nadat je zelf de ondernemersaftrek hebt toegepast. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de zelfstandigenaftrek. Van de winst die je dan dus overhoudt, gaat belastingtechnisch nog eens 13.31% af. Op die manier hoef je veel minder belasting te betalen en houd je dus meer geld over.

Moet ik iets hiervoor doen?

Zelf hoef je je geen zorgen te maken over de MKB-winstvrijstelling. De Belastingdienst past deze namelijk automatisch toe als deze voor jouw onderneming van toepassing is. De MKB-winstvrijstelling is in 2024 is lichtelijke gewijzigd ten opzichte van 2023. Het percentage wat wordt afgetrokken van je winst ging van 14% naar 13,31%. Wel is het belangrijk om te weten dat je in 2024 in totaal 37% mag aftrekken.

Voorbeeld

Stel je voor dat je na de ondernemersaftrek nog €12.500 winst over houdt. Hiervan mag je dan 13.31% aftrekken. 13,31% van €12.500 is €1663,75. Dit haal je dan van €12.500 af. Zo houd je nog €10.836,25 over waarover je belasting moet betalen. Bekijk de MKB winstvrijstelling regels voor 2024.

Wanneer kom je in aanmerking?

De MKB-winstvrijstelling is in principe bedoeld voor alle zelfstandige ondernemers. Je hoeft dus niet te voldoen aan speciale eisen zoals bij de ondernemersaftrek. In het verleden moest je wel voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per jaar. Maar sinds 2010 is dit niet meer nodig. Je hebt geen recht op de MKB-winstvrijstelling als je medegerechtigde bent.Er zijn ook nog andere kortingen waarvoor je in aanmerking kunt komen als ondernemer. Bekijk deze aftrekposten hier →

Aftrekposten in je boekhouding verwerken

Als ondernemer moet je natuurlijk wel je winst kunnen verwerken na al die aftrekposten. Dit is heel gemakkelijk in het online boekhoudprogramma InformerOnline! Ook worden al je facturen automatisch geboekt en verwerkt. Bovendien kun je de btw-aangifte binnen 2 minuten versturen en betalen met iDEAL.

FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis