Reisbureauregeling

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is de Reisbureauregeling?

Verkoop jij reisdiensten? Dan kun je misschien wel gebruik maken van de reisbureauregeling. Hiermee heb je een voordeel in het betalen van de btw. Hoe het precies werkt lees je hier.

Wanneer kom je in aanmerking voor de reisbureauregeling?

Op het moment dat jij 1 of meer onderdelen van een reis inkoopt en deze doorverkoopt kun je gebruik maken van de reisbureauregeling. Dit moet je dan wel doorverkopen aan reizigers of een ander reisbureau. Daarnaast hoef je niet een echt reisbureau te zijn om gebruik te maken van deze regeling. Ook als zelfstandig ondernemer kun je de reisbureauregeling toepassen. Bovendien kunnen zelfs scholen de regeling toepassen op het moment dat zij een reis verkopen aan hun leerlingen.

Het btw-voordeel

Als jij reisdiensten verkoopt en de reisbureauregeling mag toepassen heb je een btw-voordeel. In dit geval mag je namelijk btw betalen over de winstmarge van de reis en dus niet over de volledige inkoopprijs.

Voorbeeld reisbureauregeling

Stel dat je een reis naar Spanje inkoopt voor €3.500. Deze reis verkoop je vervolgens door aan een gezin voor €5.000. Je hoeft dan geen btw te betalen over die volledige €3.500. De btw die je betaalt gaat namelijk over het verschil tussen €5.000 en €3.500. Dit is €1.500. Of te wel je betaalt 21% btw over €1.500, dat is €315.Als je over de volledige €3.500 had moeten betalen zou dat €735. Hierdoor bespaar je dankzij de reisbureauregeling dus de helft van de belasting!

Uitzondering buiten de EU

In het voorbeeld hadden we het over een reis naar Spanje. Dit ligt binnen de EU en hierop pas je dus het 21%-tarief toe. Maar stel dat jij een reis naar Zuid-Afrika inkoopt en verkoopt ligt dat net even anders. Op dit moment moet je namelijk het 0%-tarief toepassen. Je betaalt dus geen btw en dat is gunstig. Als je een reis verkoopt waarvan een deel wel binnen de EU valt verdeel je de btw. Bijvoorbeeld als een taxirit van huis naar Schiphol is inbegrepen in de reis naar Zuid-Afrika. Dan betaal je over dat deel nog wel 21% btw.

Reisbureauregeling zelf toepassen in de boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline houd je op een snelle en eenvoudige manier je boekhouding bij en kun je de reisbureauregeling gemakkelijk toepassen. Vul zelf in wat de verkoopprijs, of in dit geval de winstmarge van de reis is en onze robots verwerken het automatisch. Daarnaast kun je ook je btw-aangifte regelen binnen 2 minuutjes. Zelf online boekhouden is dus eigenlijk helemaal niet zo moeilijk!

reisbureauregeling toepassen
Reisbureauregeling verwerken in Informer
FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis