Kasstelsel

Laatst gewijzigd

20/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is het Kasstelsel?

Het kasstelsel is een manier van het inrichten van je administratie. In dit geval verwerk je kosten en inkomsten op de datum dat men een factuur betaalt. En dus niet op de datum dat de factuur gemaakt is zoals bij het factuurstelsel. Maar let op! Je mag niet altijd het kasstelsel gebruiken als bedrijf. De meeste bedrijven in Nederland gebruiken dan ook het factuurstelsel.

Wanneer mag het?

Er is slechts een beperkte groep ondernemers die het kasstelsel mag gebruiken. Sterker nog dit is verplicht voor deze groep. Dat zijn in principe alle ondernemers die 90% van hun goederen of diensten aan particulieren leveren. Denk hierbij dus aan winkeliers of bars. Maar ook kappers en marktkooplieden vallen hieronder. Op het moment dat jij 80% verkoopt aan particulieren mag je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst om ook het kasstelsel te gebruiken.

Werking van het Kasstelsel

Bij gebruik van het kasstelsel verwerk je de factuur op de betaaldatum en niet op de factuurdatum. Stel dat je een product verkoopt aan een klant. De factuur hiervan heb jij gemaakt op 31/12/2023. De klant ontvangt de factuur maar betaalt pas een week later op 07/01/2024. Dan moet je de inkomsten op deze factuur inboeken in het jaar 2024. Zo komt het dus voor dat jij een factuur maakt en stuurt in het ene jaar maar de betaling verwerkt in een ander jaar. De btw die bij deze factuur hoort verwerk je dus ook in 2024. Let dus goed op dat je de betaaldatum en de factuurdatum niet door elkaar haalt! Zo voorkom je problemen in je administratie.

Kasstelsel in je online boekhoudprogramma?

In het online boekhoudprogramma InformerOnline maken we standaard gebruik van het factuurstelsel. De software verwerkt automatisch alle facturen die je invoert volgens het factuurstelsel. Maar is het voor jouw bedrijf nodig om het kasstelsel te gebruiken? Dan kun je de boekingen simpelweg via het bankboek en het kasboek verwerken. Op die manier kun je dus ook als kapper of winkelier gebruik maken van InformerOnline!

kasstelsel inrichting
In Informer gebruik je het kasstelsel via het bankboek en kasboek
FAQ

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis