Wat is de Bewaarplicht?

Een bewaarplicht is een wettelijke verplichting om bepaalde gegevens gedurende een vastgestelde tijd te bewaren. Deze bewaarplicht geldt voor alle ondernemers in Nederland.

Controles Belastingdienst

Om controles van de Belastingdienst mogelijk te maken moeten ondernemers de basisgegevens van de administratie zeven jaar te bewaren. De basisgegevens zijn:

Hiernaast is het ook belangrijk om gegevens met betrekking tot bijvoorbeeld onroerend goed te bewaren. Deze gegevens moet je tien jaar bewaren. Hoewel er in overleg met de Belastingdienst besproken kan worden of de bewaartermijn kan worden aangepast.

Waarom de Bewaarplicht?

De bewaarplicht is er om de Belastingdienst de kans te bieden om administratie tot zeven jaar terug te kunnen controleren. Voor een controle kunnen verschillende aanleidingen zijn. Bijvoorbeeld als er sprake is van een verdachte aangifte. Maar ook als er een onderzoek wordt gedaan naar een bepaalde leverancier of zakenpartner van je klant. De inspecteur van de Belastingdienst kijkt dan of er sprake is van fouten of onregelmatigheden in de administratie.

De kans dat de inspecteur langs komt is wellicht niet heel groot. Aan de andere kant is het wel belangrijk om te allen tijde je administratie goed op orde te hebben. Een administratie die goed is ingericht draagt niet alleen bij aan de bewaarplicht. Bovendien geeft het ondernemers een betrouwbare bron van gegevens waarop de Belastingdienst ook kan vertrouwen.

De Bewaarplicht in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je gemakkelijk de administratie bijhouden voor de komende jaren. Je kunt alle jaren namelijk terugzien in de overzichten. Daarnaast zit er geen limiet aan het aantal jaren in een administratie. Zo kan de inspecteur van de Belastingdienst gemakkelijk de cijfers terugzien. Tenslotte is er een archief aanwezig waar je eventueel documenten kunt uploaden die je wilt bewaren in je administratie.

Wat is de Bewaarplicht?

Download de printversie

Deel dit artikel! 

  • Hoe nuttig vond je deze informatie?
    [gdrts_stars_rating item_id='22' alignment='left' style_size='25' font_color_empty='#cecece' font_color_current='#173a89' font_color_active='#93c13b']