Boekwaarde

Laatst gewijzigd

29/5/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Boekwaarde?

De boekwaarde is de waarde waartegen met name de activa, en soms ook passiva zijn opgenomen op de balans. Hoe hoog deze is, hangt doorgaans af van de afschrijvingen.

Hoogte van de Boekwaarde

De hoogte van de boekwaarde wijkt per jaar af. Dat komt omdat je waarschijnlijk jaarlijks (kan ook maandelijks zijn) een bedrag afschrijft van een bepaalde bezitting. Dat betekent natuurlijk niet dat de bezitting daadwerkelijk voor een lagere waarde verkocht zou worden, maar eerder dat het boekhoudkundig gezien nog deze waarde heeft. Het afschrijven van een investering is noodzakelijk zodra deze meer dan €450 kost.Stel dat je bijvoorbeeld een bestelbus van €30.000 koopt. Binnen 9 jaar is deze nog €3.000 waard. Daarom gaat er ieder jaar €3.000 af van het aankoopbedrag (30.000-3.000 / 9 = €3.000). De bestelbus zal het tweede jaar dus voor €27.000 op de balans staan. Zo zie je dat de boekwaarde gedaald is.

Is boekwaarde hetzelfde als marktwaarde?

Nee. De hoogte van de boekwaarde kan verschillen van de werkelijke waarde van de bezitting. De boekwaarde is dus niet hetzelfde als de marktwaarde. De marktwaarde is namelijk de waarde waartegen de bezitting op dat moment verkocht kan worden. In het geval van de bestelbus kun je die misschien nog wel voor €28.000 verkopen, in plaats van de €27.000 hierboven berekend. Toch zet je altijd de boekwaarde op de balans. Dat noemen we ook wel stille reserve.

Ongerealiseerde winst

Verschillen tussen met de marktwaarde komen vaak voor bij aandelen. Als bij aandelen de marktwaarde hoger ligt dan de boekwaarde spreken we over een ongerealiseerde winst. Stel dat jij een aandeel koopt voor €250, maar op dit moment is het aandeel €450 waard. Jouw ongerealiseerde winst is dan €200. De ongerealiseerde winst zet je ook niet op de balans.

De Boekwaarde in InformerOnline

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je al je vaste activa eenvoudig toevoegen. Vervolgens zal het programma automatisch een afschrijfschema voor je aanmaken. Je kunt daardoor na elke afschrijving bekijken wat de waarde is op de balans. Op de afbeelding hieronder zie je hoe een bestelbus wordt afgeschreven in 3 jaar tijd. De boekwaarde zou na 2 jaar dus nog €3.000 zijn.

boekwaarde bijhouden via afschrijfschema
Snel de boekwaarde checken op basis van het afschrijfschema in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis