Wat is Lage Inkomensvoordeel?

Het lage inkomensvoordeel (LIV) is een vergoeding voor werkgevers die werknemers met een laag loon in dienst hebben. Hierdoor beperk je als werkgever je loonkosten en is het voor werknemers makkelijker om werk te vinden.

Wanneer heb je recht op lage inkomensvoordeel?

Een werknemer moet in 2019 aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je in aanmerking komt voor het lage inkomensvoordeel. Ten eerste moet hij 1 of meer werknemersverzekeringen hebben. Daarnaast moet hij een uurloon van tussen de €10,05 en €12,58 hebben. Bovendien moet hij tenminste 1248 uren betaald hebben gekregen en de AOW leeftijd nog niet hebben bereikt.

Om het lage inkomensvoordeel te ontvangen hoef je zelf niets te doen. Het UVW rekent dat uit op basis van de uren die jij invult. Zorg dus dat je altijd goed de betaalde uren per werknemer invult!

Hoeveel voordeel levert het op?

Het lage inkomensvoordeel wordt uitgekeerd per werknemer. Er wordt daarbij gekeken naar het aantal uren dat hij of zij betaald heeft gekregen in een jaar. Om het je op een makkelijke manier uit te leggen hebben wij een tabel gemaakt:

Gemiddeld Uurloon 2019 Voordeel per werknemer per betaald uur Maximale voordeel
€10,05 – €11,07 €1,01 €2.000
€11,08 – €12,58 €0,51 €1.000

Loonkosten verwerken in de administratie

Als ondernemer ben je verplicht je kosten netjes bij te houden in je boekhouding. Zo ook de loonkosten. Met online boekhoudprogramma InformerOnline is dat erg eenvoudig. Hier helpen verschillende robots je namelijk alles netjes te verwerken. Daarnaast verstuur je de btw-aangifte binnen 2 minuutjes naar de Belastingdienst. Met InformerOnline is boekhouden makkelijk!

Download de printversie

Deel dit artikel!