Wat is het Lage Inkomensvoordeel?

Het lage inkomensvoordeel (LIV) is een vergoeding voor werkgevers die werknemers met een laag loon in dienst hebben. Hierdoor beperk je als werkgever je loonkosten en is het voor werknemers makkelijker om werk te vinden. De volgende regels en voorwaarden gelden in 2o21.

Voorwaarden

Een werknemer moet in 2021 aan een aantal voorwaarden voldoen voordat je als werkgever in aanmerking komt voor het LIV. Dat zijn de volgende:

  • Ten eerste moet diegene 1 of meer werknemersverzekeringen hebben;
  • Daarnaast moet diegene een gemiddeld uurloon hebben van minimaal 100% en maximaal 125% van het wettelijke minimumloon;
  • Bovendien moet diegene tenminste 1248 uren betaald hebben gekregen;
  • Tenslotte moet diegene de AOW leeftijd nog niet hebben bereikt.

Om het lage inkomensvoordeel te ontvangen hoef je zelf niets te doen. Het UVW rekent dat uit op basis van de uren die jij invult. Zorg dus dat je altijd goed de betaalde uren per werknemer invult!

Hoeveel voordeel levert het lage inkomensvoordeel 2021 op?

Het lage inkomensvoordeel 2021 wordt uitgekeerd per werknemer. Voldoet een werknemer aan de bovenstaande voorwaarden? Dan is het voordeel per uur voor die werknemer €0,49. Dit kan oplopen tot maximaal €960.

Loonkosten verwerken in de administratie

Als ondernemer ben je verplicht je kosten netjes bij te houden in je boekhouding. Zo ook de loonkosten en de lage inkomensvoordeel. Met online boekhoudprogramma InformerOnline is dat erg eenvoudig. Je kunt namelijk snel uitgaven koppelen aan bepaalde categorieën, of grootboekrekeningen. Bovendien kun je het programma koppelen met verschillende salarissoftware zoals NMBRS en Employes.

Lage inkomensvoordeel 2021 toepassen in Informer
Download de printversie

Deel dit artikel!