Nieuwe btw-regels voor webshops, wat betekent dit voor jou?

Nieuwe btw-regels voor webshops, wat betekent dit voor jou?

Per 1 juli 2021 gaat er het een en ander veranderen in de btw-aangifte voor de Nederlandse ondernemers die goederen leveren aan particulieren in andere EU-landen. Deze btw-regels gelden vooral voor webshops met een jaaromzet van meer dan €10.000 aan deze particulieren. Met de huidige regels kun je vaak de Nederlandse Btw in rekening brengen tot een bepaalde drempel. Ga je over de drempel van een land heen? Dan moet je de btw in rekening brengen van het land waar je levert. Vind hier meer informatie over de btw-drempels binnen de EU.

Werking van het éénloketsysteem

De btw-drempel voor deze leveringen gaan veranderen. Vanaf 1 juli gaat het ‘éénloketsysteem’ in welke van toepassing is voor de levering van zowel goederen als diensten in de EU. Met dit systeem verandert deze btw-drempel naar €10.000 voor alle EU landen samen. Dit betekent dat als jij voor €7.000 levert aan particulieren in Oostenrijk en €4.000 in Frankrijk dan ga je over de drempel van €10.000 heen en moet je dus de btw van Oostenrijk en Frankrijk in rekening brengen bij je klanten.

Om de administratie niet moeilijker te maken dan nodig, is er een éénloketsysteem voor Unieregeling en Invoerregeling. Door middel van dit éénloketsysteem van de Belastingdienst regel je de btw-aangifte over jouw verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Hebben jouw goederen die worden ingevoerd een maximale waarde van  €150? Dan kun je ook gebruik maken van de invoerregeling. Natuurlijk is deelname aan deze regelingen vrijwillig.

Toepassen van deze regels in Informer

Je kunt dus kiezen voor een Unieregeling (1 kwartaal aangifte waar je alle btw aangeeft) of voor het doen van de btw-aangifte in elk land afzonderlijk. In beide gevallen moet je wat aanpassingen doen in jouw administratie in Informer.

Je zult namelijk het btw tarief moeten gebruiken van het land waaraan je levert. Aangezien België ook een btw tarief van 21% hanteert hoef je, indien je levert aan België, geen nieuwe btw tarief aan te maken. Voor landen zoals Duitsland, waar een btw tarief van 19% gehanteerd wordt, is dat wel nodig.

Voordat je een btw tarief kunt aanmaken, moet je eerst een aantal categorieën aanmaken. Na het aanmaken van deze categorieën kun je het juiste btw tarief aanmaken en ben je klaar om te factureren naar het betreffende EU land!

Lees hier de stap-voor-stap uitleg voor het aanmaken van deze nieuwe categorieën en btw tarieven.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis