Nieuwe btw-regels voor webshops, wat betekent dit voor jou?

Nieuwe btw-regels voor webshops, wat betekent dit voor jou?

Per 1 juli 2021 gaat er het een en ander veranderen in de btw-aangifte voor de Nederlandse ondernemers die goederen leveren aan particulieren in andere EU-landen. Deze btw-regels gelden vooral voor webshops met een jaaromzet van meer dan €10.000 aan deze particulieren. Met de huidige regels kun je vaak de Nederlandse Btw in rekening brengen tot een bepaalde drempel. Ga je over de drempel van een land heen? Dan moet je de btw in rekening brengen van het land waar je levert. Vind hier meer informatie over de btw-drempels binnen de EU.

Werking van het éénloketsysteem

De btw-drempel voor deze leveringen gaan veranderen. Vanaf 1 juli gaat het ‘éénloketsysteem’ in welke van toepassing is voor de levering van zowel goederen als diensten in de EU. Met dit systeem verandert deze btw-drempel naar €10.000 voor alle EU landen samen. Dit betekent dat als jij voor €7.000 levert aan particulieren in Oostenrijk en €4.000 in Frankrijk dan ga je over de drempel van €10.000 heen en moet je dus de btw van Oostenrijk en Frankrijk in rekening brengen bij je klanten.

Om de administratie niet moeilijker te maken dan nodig, is er een éénloketsysteem voor Unieregeling en Invoerregeling. Door middel van dit éénloketsysteem van de Belastingdienst regel je de btw-aangifte over jouw verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Hebben jouw goederen die worden ingevoerd een maximale waarde van  €150? Dan kun je ook gebruik maken van de invoerregeling. Natuurlijk is deelname aan deze regelingen vrijwillig.

Toepassen van deze regels in Informer

Je kunt dus kiezen voor een Unieregeling (1 kwartaal aangifte waar je alle btw aangeeft) of voor het doen van de btw-aangifte in elk land afzonderlijk. In beide gevallen moet je wat aanpassingen doen in jouw administratie in Informer.

Je zult namelijk het btw tarief moeten gebruiken van het land waaraan je levert. Aangezien België ook een btw tarief van 21% hanteert hoef je, indien je levert aan België, geen nieuwe btw tarief aan te maken. Voor landen zoals Duitsland, waar een btw tarief van 19% gehanteerd wordt, is dat wel nodig.

Voordat je een btw tarief kunt aanmaken, moet je eerst een aantal categorieën aanmaken. Na het aanmaken van deze categorieën kun je het juiste btw tarief aanmaken en ben je klaar om te factureren naar het betreffende EU land!

Lees hier de stap-voor-stap uitleg voor het aanmaken van deze nieuwe categorieën en btw tarieven.

Probeer Informer 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Zakelijke aankoop privé betaald. Wat nu?

Het kan altijd gebeuren dat je als ondernemer een zakelijke aankoop privé betaald. Check hier hoe je dit netjes in de boekhouding kunt verwerken.
Lees verder

Welke betalingstermijn moet je als bedrijf hanteren?

Als bedrijf moet je vele beslissingen nemen en één daarvan is het bepalen van de betalingstermijn. Gelukkig is dit nu ook wettelijk vastgelegd.
Lees verder

De voordelen van ING Zakelijk

Met een zakelijke ING rekening kun je profiteren van een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van een particuliere rekening. Bekijk alle voordelen.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis