Wat is de Vervaldatum?

De vervaldatum op een factuur is de factuurdatum plus de betalingstermijn van de factuur. Deze zijn onderdeel van de betalingscondities. In de betalingscondities van de factuur worden alle betalingsafspraken vastgelegd zoals het aantal dagen waarbinnen de betaling voldaan moet worden.

De Betalingstermijn

De betaaltermijn verschilt meestal per factuur. Veel voorkomende betaaltermijnen zijn 15 of 30 dagen. Dat wil dus zeggen dat je moet betalen uiterlijk 15 of 30 dagen nadat de factuur is verstuurd. Om een voorbeeld te geven, stel er is een factuur die is gemaakt op 14-06-2021. Je hebt ervoor gekozen een betalingstermijn te nemen van 15 dagen. Dan is de vervaldatum van de factuur 29-06-2021.

Er zijn ook bedrijven die ervoor kiezen om een langere betalingstermijn aan te houden. Het maximale is sinds 1 juni 2017 in principe 60 dagen. Bedrijven kunnen wel een officiële aanvraag doen om een nog langere betaaltermijn te hanteren. Je moet hier namelijk een wettelijke uitzondering voor krijgen.

Wat als de Vervaldatum verstrijkt?

Het kan zijn dat jouw klanten nog niet hebben betaald na de vervaldatum. Er zijn dan 3 stappen die je het best in deze volgorde kunt doorlopen. Dat is waarschijnlijk het meest gunstig voor de relatie met je klant.

  • De eerste stap is het sturen van een herinnering. Dit is een bericht waarin je nog eens vriendelijk vraagt of de desbetreffende persoon de betaling wilt voldoen.
  • Mocht de herinnering niet aanslaan, is er een tweede stap. Dit is het versturen van een aanmaning. Dit is een bericht waarin je op een iets meer dwingende toon de persoon laat weten dat er nog niet betaald is. Je geeft de klant hier meestal nog een laatste betaaltermijn.
  • Heb je dan nog steeds geen betaling ontvangen, is het tijd voor de laatste stap. Dat is het starten van een incassoproces. Hiervoor schakel je een incassobureau in. Probeer alleen een beroep te doen op deze optie als je zeker weet dat de klant niet wilt betalen. De relatie met je klant zal hierdoor namelijk niet verbeteren.

De Vervaldatum in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je bij het maken van een nieuwe factuur of het verwerken van een inkoopfactuur de vervaldatum aangeven. Aan de hand van de vervaldatum zal InformerOnline de status veranderen die bij de factuur vermeld staat. Op het moment dat de factuur de vervaldatum bereikt of de vervaldatum verstrijkt zal de status veranderen van Openstaand naar Te Laat. Vanaf het moment dat de factuur de status Te Laat heeft kun je ervoor kiezen om vanuit Sneller Betaald een herinnering of aanmaning te versturen. Dat noem je ook wel debiteurenbeheer.

Vervaldatum verstreken in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!