Incasso

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is Incasso?

Een incasso is een manier waarop je als ondernemer je geld kunt innen bij een klant of afnemer. Ook kun je het gebruiken als je geld moet vorderen van een klant die niet wilt betalen.

Geld van klanten incasseren

Misschien heb je het wel eens meegemaakt. Je verstuurt een factuur naar een klant en deze blijft de betaling steeds maar uitstellen. Vervolgens is de factuur vervallen. Inmiddels heb je al een herinnering en aanmaning verstuurd maar de klant blijft weigeren om te betalen. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om de incasso te laten vorderen door een derde partij; een incassobureau. Vanaf nu hoef jij zelf niks meer te doen. De incasso wordt door het bureau geregeld. De debiteur die jou nog moet betalen betaalt uiteraard ook het grootste deel van de kosten voor de incasso.

Automatische incasso

Iets wat we ook een incasso noemen is wanneer er automatisch een afschrijving wordt gedaan. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je verzekeringskosten. Deze worden vaak automatisch afgeschreven aan het eind van elke maand op dezelfde dag. Het voordeel hiervan is dat je als ondernemer zeker weet dat je je geld ontvangt. Daardoor hoef je dus niet door het proces te gaan dat in de voorgaande paragraaf beschreven staat.

Fout of mislukking

Het kan natuurlijk voorkomen dat een incasso mislukt of fout gaat. Op het moment dat een incasso is gedaan terwijl dat niet de bedoeling was kun je een storno aanvragen. Met een storno kun je ervoor zorgen dat de bank het fout-geïncasseerde geld terughaalt. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een geplande incassering mislukt. Bijvoorbeeld doordat jij of je klant te weinig saldo heeft. Gelukkig heb je hier in InformerOnline niet snel last van zoals je kunt lezen in het volgende stukje.

Incasso in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline worden alle betalingen die je hebt ontvangen en hebt gedaan meteen verwerkt in je administratie. Dit gaat grotendeels automatisch. Door middel van de slimme functie SnellerBetaald wordt ook een eventueel incassoproces eenvoudiger gemaakt!

incasso in informer
Automatische incasso is eenvoudig met de functies van Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis