Wat is Omzetbelasting?

Omzetbelasting is de belasting die consumenten en bedrijven in Nederland betalen over aangeschafte goederen en diensten. Veel mensen zullen de belasting kennen als BTW (Belasting Toegevoegde Waarde). Er zijn ook nog andere soorten. Dit zijn het Cascadestelsel en de Retail/Sales tax. Deze systemen worden alleen wat minder gebruikt. Dit komt omdat het Cascadestelsel vaak een hoog percentage belasting heeft. Terwijl de Retail/Sales tax er gevoelig voor fraude is.

Verschillende tarieven

Niet ieder product of dienst heeft hetzelfde percentage aan Omzetbelasting. Zo betaal je over eerste levensbehoeften als voedingsmiddelen een lager percentage dan voor een luxeproduct als een smartphone. Het meest voorkomende percentage in Nederland is het ‘hoge percentage’ van 21%, maar ook het ‘lagere’ percentage van 6% kom je veel tegen. Naast deze twee gebruikelijke percentages zijn er ook nog goederen die vrijgesteld zijn van Omzetbelasting en zijn er producten en diensten met een percentage van 0% aan Omzetbelasting.

Consument betaalt alle Omzetbelasting

Ondernemers moeten aan het einde van een periode aangifte Omzetbelasting doen  bij de Belastingdienst. Zij geven aan hoeveel Omzetbelasting zij van klanten hebben ontvangen en hoeveel zij aan leveranciers aan Omzetbelasting hebben betaald. Het verschil moet de ondernemer vervolgens betalen of terugkrijgen van de Belastingdienst. Ondernemers doen aangifte per maand, kwartaal of per jaar.  Doordat bedrijven en ondernemers BTW aangifte moeten doen, lijkt het net of zij de Omzetbelasting betalen, toch is dit niet zo. De consument betaalt namelijk de btw. Dit wordt dan als Omzetbelasting afgedragen aan de Belastingdienst. Om precies te snappen hoe het systeem werkt, kun je onderstaande video bekijken.

Omzetbelasting in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je de aangifte Omzetbelasting met één klik naar de Belastingdienst sturen. Na iedere factuur die met het systeem verwerkt wordt, wordt direct de aangifte Omzetbelasting bijgewerkt. Op die manier weet je altijd direct wat je verschuldigd bent, of terug moet krijgen, van de Belastingdienst.

Omzetbelasting InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!