Btw aangifte te laat ingediend? Dat is pech...

Btw aangifte te laat ingediend? Dat is pech…

Weet je nog vroeger? Je ouders zeiden dat je om 18:00 binnen moest zijn voor het eten, maar jij komt om 18:01 binnen. Sommige ouders laten dat gaan, terwijl andere ouders toch echt vinden dat jij je niet aan de afspraak hebt gehouden… Je bent immers te laat! Wat dat betreft kun je de Belastingdienst vergelijken met de strenge ouders. Want hoe perfect jouw btw aangifte ook is, ook al is het maar 1 minuut na de deadline, jij krijgt de stempel: “btw aangifte te laat”!

Twee soorten boetes

De Belastingdienst kent twee soorten boetes als het gaat om een te late btw aangifte, namelijk de verzuimboete en de betaalboete.

De verzuimboete

De verzuimboete wordt opgelegd als je zelf de btw aangifte te laat hebt ingediend bij de Belastingdienst. Hiervoor kent de Belastingdienst geen coulance. Is het 1 februari 2021 00:00:00 en heb je de btw aangifte nog niet ingediend? Dan kun jij de verzuimboete snel op je deurmat verwachten. Er zijn zat voorbeelden van ondernemers die enkele seconden na middernacht op de ‘verzend’-knop drukken en toch het stempel ‘TE LAAT’ krijgen. Zorg dus dat je op tijd begint en altijd je administratie goed up-to-date houdt. Zo heb jij alle tijd om de btw aangifte niet te laat in te dienen. Laat jij de aangifte door een boekhouder doen? Zorg er dan voor dat de boekhouder tijdig over alle stukken beschikt en maak goede afspraken over wat er gebeurt als de aangifte toch te laat verzonden wordt.

De betaalboete

Naast de verzuimboete is er ook de betaalboete. Zoals de naam al doet vermoeden legt de Belastingdienst deze boete op als je te laat bent geweest met het betalen van de btw aangifte. Ook als je helemaal niet betaalt of zelfs als je te weinig hebt overgemaakt, zal je een betaalboete ontvangen. De Belastingdienst kijkt hierbij naar de dag dat het bedrag op de rekening van de Belastingdienst is bijgeschreven en dus niet wanneer de betaalopdracht is verzonden. Gelukkig voor ondernemers is er wel een strohalm om onder de betaalboete uit te komen: de coulancetermijn van zeven dagen. Indien je als ondernemer binnen deze zeven dagen alsnog zorgt dat het bedrag bij de Belastingdienst binnen is, dan zul je de betaalboete niet ontvangen. Hierbij geldt echter wel één spelregel, zo moet de vorige btw aangifte op tijd zijn ingediend én betaald. Hierin is de Belastingdienst dus niet zo hard als bij de verzuimboete.

Oplopende boetes

Dat de Belastingdienst een strenge ouder is komt niet alleen tot uiting in het opleggen van de boete zelf, maar ook in de hoogte ervan. Waar de verzuimboete van €65 misschien nog enigszins meevalt, kunnen de kosten voor de betaalboete toch ernstig oplopen. De hoogte van de betaalboete is namelijk afhankelijk van het af te dragen btw bedrag. Je betaalt 3% van het te laat betaalde bedrag. Dit bedrag is minimum € 50 en maximum € 5.278.

Bovendien heb je als je te laat je aangifte indient, en ook nog eens te laat betaalt, dubbel pech! Je krijgt dan namelijk zowel de verzuimboete, als de betaalboete. Let dus goed op en zorg ervoor dat je niet onnodig veel geld moet betalen!

Géén ING? Let op de verwerktijden

Aangezien de Belastingdienst voor het betalen van de btw aangifte kijkt naar de datum waarop het bedrag bij hen is bijgeschreven, is er nog iets waar je goed op moet letten als ondernemer: de verwerktijd van de bank! Tegenwoordig worden bankbetalingen steeds sneller. Zeker bij een overboeking tussen twee rekeningen van dezelfde bank is de transactie binnen een paar seconden verwerkt. Gaat het om een overboeking tussen rekeningen van twee verschillende banken, dan gaat de verwerking al wat langer duren, zeker buiten kantooruren. En hier schuilt het gevaar…

De deadline voor de btw aangifte over het derde kwartaal van 2022 is 31 oktober 2022 om 23:59 uur. Dan moet de betaling van de ondernemer dus binnen zijn op de rekening van de Belastingdienst.

Voorkomen is beter dan genezen!

Natuurlijk kun je met een degelijke administratie zowel de verzuim- als de betaalboete voorkomen. Let verder ook nog op de volgende punten:

  • Als je een boekhouder hebt, zorg dat hij of zij tijdig over alle stukken beschikt.
  • Zorg ervoor dat de betaling aan de Belastingdienst tijdig verwerkt kan worden.
  • Maak goede afspraken met de boekhouder over boetes en verantwoordelijkheid.
  • Check bij twijfel of de betaling op tijd binnen was (en gebruik indien nodig de coulancetermijn).

Bovendien kun je door een online boekhoudprogramma als InformerOnline te gebruiken het jezelf veel makkelijker maken en tijd besparen. Hiermee stuur je de btw aangifte namelijk direct vanuit je boekhouding en hoef je dus niet helemaal in te loggen bij MijnBelastingdienst. Bovendien betaal je de btw aangifte direct met iDEAL en is die altijd automatisch bijgewerkt zolang jij zelf je factuurtjes blijft uploaden. Robots zorgen er vervolgens voor dat alles geboekt wordt. Zo hoef jij amper om te kijken naar je administratie en is de btw aangifte razendsnel gefixt!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Informer en Advies voor Stichtingen lanceren rekeningschema voor ANBI’s

Waar stichtingen eerst zelf hun rekeningschema moesten aanpassen, is er nu een speciaal rekeningschema voor ANBI-stichtingen beschikbaar gesteld in Informer.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis