Wat is Nettowinst of Bedrijfsresultaat?

De nettowinst of het bedrijfsresultaat is het bedrag dat aan het einde van een bepaalde periode overblijft. Natuurlijk kan er ook géén geld overblijven. In dat geval spreken we van een verlies of negatief bedrijfsresultaat. De nettowinst of het bedrijfsresultaat is eigenlijk de conclusie van de winst- en verliesrekening.

Berekening van de Nettowinst

Het berekenen van de nettowinst vindt eigenlijk plaats in twee stappen. Allereerst ga je op zoek naar de omzet. Dat is het totaal van alle producten en diensten die je hebt verkocht. Vervolgens ga je kijken hoeveel het kostte om deze producten en diensten in te kopen. Als je de kosten van de inkoop van de waarde van de omzet aftrekt houd je de brutowinst over. Dit is de eerste belangrijke stap bij het berekenen van de nettowinst.

Natuurlijk maak je als bedrijf meer kosten dan alleen de kosten van de inkoop. Deze overige kosten kun je vinden als de Bedrijfskosten of Bedrijfslasten. Als je al deze kosten bij elkaar optelt en vervolgens van de brutowinst aftrekt houd je het bedrijfsresultaat over.

Nadat je de nettowinst hebt uitgerekend moet je ook nog rekening houden met de Belastingdienst. Daarom wordt ook wel onderscheid gemaakt in Nettowinst voor Belastingen en Nettowinst na Belastingen.

Bekijk hieronder een video van de winst- en verliesrekening. Hier zie je precies hoe de nettowinst wordt berekend.

Bedrijfsresultaat in je online boekhoudprogramma

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je onder Overzichten eenvoudig de winst- en verliesrekening raadplegen. Dit overzicht laat jou als ondernemer dus zien hoe jouw business in een bepaalde periode heeft gepresteerd.

Uitleg bedrijfsresultaat

In het overzicht dat hierboven staat zie je dat er onder aan de streep een saldo (nettowinst of bedrijfsresultaat) van €3.092,87 overblijft.

Download de printversie

Deel dit artikel! 

Hoe nuttig vond je deze informatie?
[gdrts_stars_rating item_id='18' alignment='left' style_size='25' font_color_empty='#cecece' font_color_current='#173a89' font_color_active='#93c13b']