Wat is de Kleineondernemersregeling?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die ondernemers in het MKB een mooi voordeel kan opleveren. Maar wanneer kom je in aanmerking voor deze regeling? Op deze pagina vertellen we alles over de Kleineondernemersregeling.

Kleineondernemersregeling in het kort

Ondernemers die in een jaar minder dan €1.883 aan btw moeten betalen krijgen dankzij de KOR korting op hun btw. Vaak komen startende ondernemers in aanmerking voor deze regeling. Dat is omdat zij in hun begin- en opstartperiode nog niet zoveel omzet maken als gevestigde bedrijven. Vanaf 2020 kunnen sommige ondernemers zelfs kiezen om helemaal geen btw te betalen. Hiervoor moet hun bedrijf wel gevestigd zijn in Nederland en mag het bedrijf niet meer dan €20.000 per kalenderjaar omzet maken. Daardoor veranderen er een aantal zaken zoals het feit dat je geen btw aangifte meer hoeft te doen.

Lees hier wat er nog meer verandert →

Vier spelregels

De Belastingdienst stelt 4 voorwaarden om in aanmerking te komen voor de Kleineondernemersregeling. Zo is op de website van de Belastingdienst te lezen dat je in aanmerking komt als:

 • Je hebt een eenmanszaak of uw onderneming is een samenwerkingsverband van natuurlijke personen, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma.
 • Je moet na aftrek van de voorbelasting minder dan € 1.883 btw betalen in een jaar.
 • Jouw onderneming is in Nederland gevestigd.
 • Je voldoet aan uw administratieve verplichtingen voor de btw.

Zoals je ziet geldt de kleine ondernemersregeling niet voor rechtspersonen zoals stichtingen, BV’s en NV’s. Bij een aantal uitzonderingen gelden bovenstaande regels ook niet voor bijvoorbeeld een eenmanszaak. Check daarom altijd of jouw business onder aangepaste regels valt. Verder is het belangrijk te weten dat er naar ondernemers in plaats van bedrijven wordt gekeken. Heb je als ondernemer bijvoorbeeld meerdere bedrijven binnen een eenmanszaak dan moet je de btw bij elkaar optellen.

Bereken je korting

De hoogte van de korting die je door de kleineondernemersregeling zou kunnen krijgen is best eenvoudig te berekenen.

 • Als je jaarlijks meer dan €1.883 aan btw moet betalen, kom je niet in aanmerking voor de KOR.
 • Als je jaarlijks tussen de €1.345 en €1.883 aan btw moet betalen, mag je een korting op het te betalen bedrag doorvoeren. Je gebruikt hiervoor de volgende formule: 2,5 x (€ 1.883 – (btw-bedrag van vraag 5a van de aangifte – voorbelasting van vraag 5b van de aangifte))
 • Als je jaarlijks minder dan €1.345 aan btw moet betalen, hoeft u helemaal geen btw te betalen.

De vermindering door de KOR kan nooit meer zijn dan het te betalen btw bedrag. Het is dan ook niet mogelijk om door de regeling geld terug te krijgen van de Belastingdienst. Als jij dus geen btw hoeft te betalen ben je ook niet belastingplichtig. Maar let wel op dat je niet per ongeluk een factuur met btw stuurt. Zodra je dat doet ben je namelijk wel weer btw-plichtig.

Hoe verwerk je de KOR in InformerOnline?

In online boekhoudprogramma InformerOnline kun je de kleineondernemersregeling gebruiken via het Memoriaal. Dat is een onderdeel van de online boekhouding waarin je boekingen kunt doen die niet gekoppeld zijn aan een bon, factuur of banktransactie. In het Memoriaal selecteer je aantal rekeningen.

Daarna volg je de volgende stappen:

 1. Ga naar je btw aangifte en bepaal welk bedrag je bij kleineondernemersregeling mag aftrekken van je aangifte. Onthoud dit bedrag!
 2. Ga naar het Memoriaal en maak een nieuwe boeking met een datum in het btw aangiftetijdvak (vierde kwartaal is oktober, november of december).
 3. Geef een omschrijving in (zoals: kleineondernemersregeling Q4-2019).
 4. Selecteer categorie 1580-Kleineondernemersregeling en voer onder Debet het bedrag in dat je bij stap 1 hebt gevonden.
 5. Selecteer categorie 9800-Kleineondernemersregeling en voer onder Credit het bedrag in dat je bij stap 1 hebt gevonden.
 6. Druk op Opslaan en ga naar de btw aangifte. Als het goed is gegaan zie je bij rubriek 5D nu het juiste bedrag staan.

Kleineondernemersregeling in InformerOnline

Download de printversie

Deel dit artikel!