Wat is de Kleineondernemersregeling 2021?

De Kleineondernemersregeling (KOR) is een regeling die ondernemers een mooi belastingvoordeel kan opleveren. Maar wanneer kom je in aanmerking voor deze regeling? Op deze pagina vertellen we alles over de Kleineondernemersregeling 2021.

De regels van de KOR

Sinds januari 2020 zijn de regels van de KOR erg simpel. Daarvoor waren er nog veel eisen waaraan je moest voldoen als ondernemer. Nu kan iedere onderneming die in een kalenderjaar minder dan €20.000 omzet maakt en in Nederland gevestigd is gebruik maken van de KOR. Vaak komen startende ondernemers eerder in aanmerking hiervoor. Dat komt omdat zij in de beginperiode waarschijnlijk nog niet zoveel verdienen als gevestigde ondernemers.

Gevolgen van de Kleineondernemersregeling 2021

Je kiest voor de kleineondernemersregeling. Wat verandert er dan voor jou?

  • Je bent vrijgesteld van btw-aangifte;
  • De btw hoeft niet meer in rekening te worden gebracht bij klanten;
  • Je kunt de btw die andere ondernemers in rekening brengen niet meer aftrekken of terugvragen van de Belastingdienst;
  • De vrijstelling geldt voor 3 jaar (tenzij je in de tussentijd boven de € 20.000 per jaar uitkomt).

Mocht je toch meer dan € 20.000 omzetten in een kalenderjaar onder de kleineondernemingsregeling 2020? Dan moet je weer btw berekenen vanaf de levering of dienst waarmee je de omzetgrens overschrijdt. Vanaf dat moment moet je ook weer de normale btw-administratie bijhouden én kun je de volgende drie jaar geen gebruik maken van de KOR. Je kunt je bij de Belastingdienst aanmelden!

Hoe verwerk je de KOR in de boekhouding?

Als ondernemer is het belangrijk dat je al je zaken in de boekhouding verwerkt. Je wilt immers geen problemen met de Belastingdienst. Ook de kleineondernemersregeling 2021. Wegens weinig vraag is het in online boekhoudprogramma InformerOnline nog niet mogelijk om de KOR toe te passen. Wel kun je met behulp van robots snel en slim je boekhouding doen. Bovendien kun je veilig online factureren in huisstijl. Tenslotte verstuur je de btw aangifte in een klik naar de Belastingdienst. Klink easy toch?

Kleineondernemersregeling 2021 nog niet toepasbaar in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!