Wat is Current Ratio?
Wat is Current Ratio?2018-07-16T09:55:21+00:00

Wat is de Current Ratio?

De Current Ratio is een kengetal in de boekhoudwereld dat iets kan zeggen over de liquiditeit, of te wel of je als ondernemer aan je korte termijn verplichtingen kunt voldoen. De Current Ratio onderzoekt of alle korte termijn verplichtingen kunnen worden voldaan uit de vlottende activa kunnen worden betaald.

De vlottende activa zijn de activa waarvan verwacht wordt dat deze binnen 1 jaar, en dus op korte termijn, omgezet kunnen worden in geld. Het kort vreemd vermogen zijn alle externe financieringen met een looptijd korter dan 1 jaar.

De formule van de Current Ratio ziet er dan als volgt uit:

Vlottende activa / kort vreemd vermogen

Wat is een goede Current Ratio?

Een gezonde waarde van de Current Ratio zou boven de 1 liggen. Helaas kan in de groep vlottende activa ook voorraad zitten die niet binnen een jaar om kan worden gezet in geld of facturen van debiteuren die niet gaan betalen. Daarom is het veiliger om voor de Current Ratio een waarde tussen de 1,5 en 2 na te streven.

Aan de andere kant wordt een te hoge Current Ratio ook niet als goed ervaren, omdat er dan relatief veel liquide middelen zijn waar niets mee gedaan wordt.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga je akkoord met deze cookies. OKE