Rentabiliteit

Laatst gewijzigd

9/14/2023

Flow Library Asset 4

Wat is Rentabiliteit of Rendabiliteit?

Rentabiliteit of rendabiliteit is simpel gezegd de verhouding tussen de winst die je hebt gemaakt en het totale- of eigen vermogen van je onderneming. Je berekent eigenlijk hoe hoog je winst is per euro die in je onderneming zit.

Rentabiliteit berekenen

Er zijn verschillende manieren om de rentabiliteit te berekenen. De belangrijkste manieren zijn de RTV en REV. Hierbij gebruik je respectievelijk het totale vermogen en eigen vermogen. De RTV en REV zien er als volgt uit:

  • RTV: (Nettowinst + Rente + Belasting)/Gemiddeld totaal vermogen * 100%
  • REV: Nettowinst/Gemiddeld eigen vermogen * 100%

Belangrijk inzicht

Het berekenen van de rentabiliteit geeft je een belangrijk inzicht in hoe jouw onderneming financieel presteert. Je kunt er namelijk mee zien of de winst van het bedrijf voldoende is op de lange termijn. Hierdoor weet je als onderneming of je bijvoorbeeld je aandeelhouders kunt betalen. Het is dan ook is een kengetal. Dankzij kengetallen zoals ook solvabiliteit en liquiditeit weet je of je moet doorgaan of ergens moet bijsturen in je boekhouding.

Rendabiliteit in je Online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je belangrijke getallen zoals de nettowinst en het eigen vermogen snel terug vinden in je financiële overzichten. Op die manier kun je dus eenvoudig handmatig jouw rentabiliteit berekenen. Dit dankzij de cijfers die automatisch worden bijgewerkt door het programma.

rentabiliteit berekenen
Bereken de rentabiliteit via de winst- en verliesrekening in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis