Beta formule

Laatst gewijzigd

9/14/2023

Flow Library Asset 4

Wat is de Beta Formule?

Beta formule staat voor beginvoorraad, eindvoorraad, toename (aantal inkopen) en afname (aantal verkopen). Als je tenminste 3 variabelen weet kun je daarmee de laatste uitrekenen. Je kunt dit dus zien als een formule om de status van je voorraad te checken.

Voorbeeld berekening beta formule

Het gebruiken van de beta formule is erg eenvoudig. Je kunt ieder variabel namelijk berekenen als je 3 anderen weet. Let op dat je de formule altijd in aantallen invult. Stel dat je een beginvoorraad van 100 hebt. Uiteindelijk heb je een eindvoorraad van 34. Het aantal verkopen (ook wel afnamen) staat op 87. Hiermee kun je dus de toename/aantal inkopen berekenen. Dit doe je als volgt:

Beginvoorraad + Inkopen - Eindvoorraad = Verkopen
100 + Inkopen - 34 = 87
Inkopen = 87 + 34 - 100 = 21

Hierboven kun je dus zien dat je met de 3 bestaande variabelen kunt uitrekenen dat het aantal inkopen/toenamen 21 is. Probeer maar eens één van de andere getallen weg te halen. Je kunt dan zien dat je altijd in staat bent het antwoord te kunnen vinden.

Let op met de beta formule

Dankzij de beta formule kun je snel inzicht krijgen in je voorraad. Dat is natuurlijk erg fijn en handig. Zeker omdat het een makkelijke formule is. Aan de andere kant moet je wel goed oppassen voor zogenaamde zijstromen. Dit zijn onverwachte factoren die uiteindelijk ook van invloed zijn van op de voorraad. Een voorbeeld hiervan is diefstal. Daarnaast zijn defecte producten of afboekingen voorbeelden van deze factoren. Daarom moet je voor de uiteindelijke cijfers ook daarop kunnen terugvallen.

Voorraadkosten verwerken in je online boekhouding

Het berekenen van de beta formule kan alleen als je als ondernemer beschikt over een voorraad. Deze voorraad moet je natuurlijk inkopen bij je leveranciers en uiteindelijk verkopen aan je klanten om omzet te maken. De kosten en inkomsten van deze processen ben je verplicht te verwerken in je administratie. In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je heel eenvoudig al je in- en verkoopfacturen uploaden. Bijvoorbeeld door een foto met je smartphone of een pdf. De slimme robots van Informer verwerken deze facturen vervolgens in je boekhouding en boeken deze op de juiste plaats. Zo is jouw boekhouding altijd up-to-date. Bovendien bespaar je bakken met tijd als zelfstandig ondernemer.

beta formule uitleg
Beta formule kun je gebruiken voor de verwerkte facturen van de voorraad

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis