Betalingsverschil

Laatst gewijzigd

23/1/2024

Flow Library Asset 4

Wat is een Betalingsverschil?

Een betalingsverschil is een verschil dat ontstaat wanneer het bedrag van een factuur niet overeenkomt met het bedrag dat is betaald.

Hoe ga je om met een Betalingsverschil?

Het kan wel eens voorkomen dat je een factuur hebt gemaakt en verstuurd naar een klant of leverancier, maar dat het bedrag dat deze persoon overmaakt niet overeen komt met het bedrag op de factuur. Dit noemen we dan betalingsverschillen. Het is belangrijk dat je dit verschil goed in je boekhouding verwerkt om geen verschillen en problemen te krijgen. Als je de betaling en de factuur tegenover elkaar zet en er is een verschil, dan geeft ons boekhoudpakket dit altijd aan. Je hebt dan de mogelijkheid om dit bedrag te boeken op betalingsverschillen. Als je dit doet, boek je het verschil correct weg en zal dit geen gevolgen hebben voor de boekhouding.

Belangrijk dat je het wegboekt

Het wegboeken van betalingsverschillen is erg belangrijk. Je moet namelijk te allen tijde je omzet kunnen verantwoorden. Als er betalingsverschillen optreden, ontstaan er afwijkingen in de omzet en omzetbelasting. Over deze afwijkingen kun je in principe geen verantwoording afleggen. Het kan je dus duur komen te staan bij de Belastingdienst. Tenzij je een betalingsverschil inboekt.

Betalingsverschillen in je online boekhouding

In het online boekhoudprogramma InformerOnline kun je je volledige boekhouding bijhouden. Ook hier kun je er wel eens mee te maken hebben een factuurbedrag niet overeen komt met de betaling die gedaan is. In InformerOnline is het zo dat als dit het geval is er een standaard mogelijkheid is om dit te verwerken. Zo zal er direct een melding verschijnen met " Je moet nog een bedrag van ... koppelen. Boeken als betalingsverschil?" Als je hierop klikt zal Informer dit direct voor je doen en is de boeking in evenwicht.

betalingsverschil boeken
Automatische meldingen van betalingsverschillen in Informer

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis