Zelfstandigenaftrek en startersaftrek in 2020

Ben jij een startende ondernemer? Dan kun je een hoop geld besparen! Want wanneer je voldoet aan een aantal voorwaarden, mag je een vast bedrag van de winst aftrekken bij je inkomstenbelasting. Let wel op, want vanaf 2020 is het een en ander aangepast.

Zelfstandigenaftrek

Als je net zelfstandig ondernemer bent, kun je in aanmerking komen voor aftrekposten bij je inkomstenbelasting. Een daarvan is de zelfstandigenaftrek, waardoor je minder belasting hoeft te betalen. Er zijn wel een aantal regels waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen:

 • Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting. Weet je niet zeker of jij dat bent? Lees hier meer over wanneer je nou écht ondernemer bent;
 • Je voldoet aan het urencriterium: hier zijn twee voorwaarden aan verbonden:
  • Je voldoet hieraan als je minimaal 1225 uren in één kalenderjaar hebt besteed aan je onderneming(en), daar vallen ook indirecte uren onder (zoals het volgen van cursussen en je administratie bijwerken).
   Mocht je je werk als ondernemer hebben onderbroken vanwege jouw zwangerschap, dan tellen de uren die je niet hebt gewerkt over zestien weken toch mee;
  • Je hebt meer tijd besteed aan je onderneming dan aan andere werkzaamheden (zoals in loondienst).  Als je in één van de voorgaande vijf jaren geen ondernemer was, dan hoef je niet te voldoen aan deze tweede voorwaarde;
 • Je hebt op 1 januari van het kalenderjaar de AOW-leeftijd nog niet bereikt. Heb je dat al wel bereikt? Dan ontvang je 50% van de zelfstandigenaftrek.

Zelfstandigenaftrek verlaagd vanaf 2020

De Rijksoverheid heeft besloten de zelfstandigenaftrek stapsgewijs te verlagen vanaf 2020. Door deze maatregel wil de overheid minder belastingverschil creëren tussen zelfstandig ondernemers en werknemers in loondienst.

In 2019 is de zelfstandige aftrek € 7.280. Vanaf 2020 daalt de zelfstandigenaftrek in acht stappen van € 250 en één stap van € 280 naar € 5.000 in 2028. Zo is de zelfstandige aftrek in 2020 € 7.030. Het lijkt hierdoor dat ondernemers achteruit zouden gaan qua kosten, maar dit is niet het geval. Dit komt omdat de arbeidskorting gelijktijdig omhoog gaat, zodat zowel ondernemers als werknemers ervan profiteren en er zelfs op vooruit kunnen gaan.

Startersaftrek

Als je een bedrijf start, dan maak je de eerste paar jaren waarschijnlijk (niet veel) winst. Gelukkig helpt de startersaftrek. Dit is een fiscale aftrekpost die bovenop de zelfstandigenaftrek komt, om je als zzp’er te motiveren. Je komt in aanmerking voor de startersaftrek als:

 • Je recht hebt op de zelfstandigenaftrek;
 • Je in de afgelopen vijf jaar niet elk jaar ondernemer bent geweest voor de inkomstenbelasting;
 • Je de zelfstandigenaftrek in de afgelopen vijf jaar maximaal twee keer gebruikt.

De startersaftrek kun je in de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer als extra bedrag van je winst aftrekken. De startersaftrek bedraagt in 2019 en 2020 € 2.123 per kalenderjaar. Heb je op 1 januari de AOW-leeftijd bereikt? Dan krijg je 50% van de startersaftrek, wat uitkomt op € 1.062 in 2019 en 2020. Er verandert in 2020 niks aan de startersaftrek.

Altijd up-to-date met Informer

Als ondernemer wil je natuurlijk een boekhoudprogramma die weet wat er speelt in de boekhoudwereld. Bij Informer is dat duidelijk het geval, zo er is elke week een blog te vinden met de laatste ontwikkelingen en is het online boekhoudprogramma altijd up-to-date. Zo is Informer ontwikkelpartner van de Belastingdienst, waardoor je als ondernemer onder andere in het programma makkelijker je btw-aangifte kunt doen!

Zelf proberen? De eerste 30 dagen zijn gratis en geheel vrijblijvend. Klik op de button hieronder om het te proberen!

Gratis testen!