Voorbeeld factuur voor ondernemers2017-04-19T09:11:32+00:00

Voorbeeld factuur voor ondernemers

Als ZZP’er of ondernemer in het kleinbedrijf kom je dagelijks veel met facturen in aanraking. Maar weet je ook precies wat er allemaal op een factuur moet staan? Veel ondernemers stellen zichzelf die vraag. Bekijk hier een voorbeeld factuur met alle elementen die volgens de Belastingdienst minimaal op je factuur moeten staan.

order offerte factuur

Layout is ook erg belangrijk

Bij InformerOnline is voor het online factureren veel aandacht besteed aan het uiterlijk van de factuur en het gebruikersgemak om een factuur tot stand te brengen. Aan de hand van een voorbeeld factuur, vind je hieronder informatie over de verplichte gegevens die op een factuur aanwezig dienen te zijn.

De ideale opzet van een factuur is overzichtelijk, bevat alleen relevante (verplichte) informatie en is snel herkenbaar door het gebruik van je huisstijl. Een klant is misschien niet altijd blij met de ontvangst van een factuur, maar het is wel prettig voor zijn eigen administratie als de benodigde informatie er snel uitgehaald kan worden en hij meteen herkent van wie de factuur afkomstig is.

voorbeeld factuur met alle factuureisen

Factuureisen van de Belastingdienst

Bedrijfsgegevens

Op de voorbeeld factuur vind je rechtsboven de gegevens van je eigen bedrijf. Deze gegevens moeten volgens de richtlijnen van de Belastingdienst tenminste de volgende informatie bevatten:

 • Bedrijfsnaam
 • Adres
 • BTW-nummer
 • KvK-nummer

Zoals je op de voorbeeld factuur kunt zien, hebben wij bij onze facturen ook het e-mailadres en de bankgegevens aan de bedrijfsgegevens toegevoegd. Hierdoor zijn alle belangrijke bedrijfsgegevens bij elkaar verzameld en hoeft de klant niet verder de factuur af te zoeken.

Op de voorbeeld factuur is ook het bedrijfslogo toegevoegd. Het is bij InformerOnline op deze manier mogelijk om de factuur je eigen huisstijl mee te geven. Hierdoor is er geen briefpapier nodig, maar kan de factuur in de eigen huisstijl digitaal worden verzonden.

verplichte contactgegevens factuur

Relatiegegevens

De relatiegegevens van je klant worden op de voorbeeld factuur linksboven uitgelijnd. Bij het eventueel per post versturen van de factuur, is het hierdoor mogelijk om gebruik te maken van vensterenveloppen. Desgewenst is de uitlijning hiervan via de instellingen aan te passen.

De relatiegegevens op de factuur moeten volgens de Belastingdienst tenminste de volgende gegevens bevatten:

 • Bedrijfsnaam klant
 • Adres klant

Op de voorbeeld factuur wordt naast de naam en het adres ook een contactpersoon getoond. Via de relatiebeheer module van InformerOnline kunnen contactpersonen worden toegevoegd. Deze worden vervolgens op de facturen getoond, zodat de factuur altijd bij de juiste persoon terechtkomt.

relatiegegevens op de factuur

Factuurinformatie

Onder de kop “Factuur” is op de voorbeeld factuur de factuurinformatie te vinden. De factuurinformatie dient volgens de Belastingdienst tenminste het volgende te bevatten:

 • Factuurdatum
 • (Uniek en opvolgend) Factuurnummer

De facturen van InformerOnline bevatten tevens een vervaldatum en desgewenst kan er een referentie(nummer) worden toegevoegd. Deze gegevens zijn niet verplicht, maar verschaffen de klant wel extra duidelijkheid.

Vooral het gebruik van een vervaldatum op de factuur is aan te raden. Daarmee wordt meteen de betaaltermijn helder aangegeven. De referentie wordt bij InformerOnline alleen getoond wanneer deze is ingevuld. Indien er geen vervaldatum op een factuur aanwezig is en er ook in de betalingscondities niet wordt aangegeven binnen welk termijn de factuur moet worden voldaan, dan wordt er volgens de wet een betaaltermijn van 30 dagen gehanteerd.

factuurinformatie

Factuurregels

Een factuur wordt aangeboden na het afnemen van een product en/of dienst. Het moet op een factuur daarom duidelijk zijn op welk product of welke dienst de factuur betrekking heeft. Deze informatie wordt in de factuurregels van de factuur geplaatst. Volgens de Belastingdienst moeten zij de volgende gegevens bevatten:

 • Aantal geleverde producten / diensten
 • Omschrijving van het product / de dienst
 • Datum van levering product / dienst
 • Gebruikte BTW-tarief
 • Te verrekenen bedrag excl. BTW
 • BTW-bedrag

Op de voorbeeld factuur wordt de informatie met betrekking tot de geleverde diensten / producten in een tabel weergegeven. Dit zorgt voor een overzichtelijke presentatie van de gegevens.

voorbeeld factuurregels

Voldoe aan alle eisen

Met InformerOnline voldoe je aan de 12 factuureisen van de Belastingdienst.

Alles over de eisen van de Belastingdienst
logo belastingdienst

Webinar

Neem een rondleiding door InformerOnline en ontdek alle functies. Stel bovendien direct al je vragen!

Naar de webinars!

Boekhouden voor Beginners

Check de mini cursus boekhouden. Hier zul je zien dat boekhouden helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.

Naar de mini cursus
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website goed werkt. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, ga je akkoord met deze cookies. OKE