Uitbraak Ransomware verspreid door Boekhoudpakket

De afgelopen dagen is Europa opgeschrikt door opnieuw een uitbraak van ransomware. Dit virus is berucht omdat het gehele computersysteem wordt geblokkeerd en pas wordt vrijgegeven op het moment dat er een geldbedrag wordt overgemaakt. Ook in Nederland zijn diverse bedrijven getroffen, waaronder het wereldwijd opererende APM-Maersk.

Boekhoudpakket uit Oekraïne

Diverse beveiligingsexperts hebben de oorsprong van de ransomware kunnen herleiden tot een boekhoudpakket uit Oekraïne. De update-servers van dit boekhoudpakket zijn door de daders gebruikt om het virus te verspreiden. Het gaat hier om een offline boekhoudpakket, waarmee de misvatting dat je alleen met online software besmet kan worden direct van tafel kan worden geveegd. Sterker nog, dankzij de grote focus op veiligheid van online applicaties, zijn de online services eigenlijk veel veiliger.

Het virus kan op ieder systeem worden binnengehaald door bijvoorbeeld op een link uit een besmette e-mail te klikken of in dit geval door een update van een lokaal computerprogramma. Vervolgens wordt de PC of zelfs het hele computernetwerk geïnfecteerd en wordt een boodschap weergeven met instructies om het systeem te deblokkeren.

Losgeld betalen geen garantie tot deblokkeren

De boodschap die weergegeven wordt vertelt getroffenen dat een betaling van $300 aan Bitcoins het systeem de-blokkeert. Het Nationaal Cyber Security Centrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (NCSC) raadt het betalen van losgeld af, mede doordat de daders via een genoemd e-mailadres niet te bereiken zijn. Het betalen van losgeld leidt daarmee dus niet gegarandeerd tot het beschikbaar maken van het systeem.

Hoe te wapenen tegen ransomware

Het NCSC raadt aan om computersystemen regelmatig te voorzien van updates. Computersystemen zijn continue bezig met het verbeteren van veiligheid en voeren deze verbeteringen door in updates. Het regelmatig updaten van uw computersysteem zorgt ervoor dat de kans op besmetting verkleind wordt. Bovendien wordt voorgesteld om regelmatig back-ups te maken van uw data om verlies te voorkomen.

Daarnaast is het aan te raden om te werken met systemen met een bewezen veiligheid en betrouwbaarheid. Voor boekhoudpakketten bestaat het Keurmerk Zeker-OnLine. Dit Keurmerk is ontwikkeld in samenwerking met de Belastingdienst en op het gebied van veiligheid hanteert het de richtlijnen van het Nationaal Cyber Security Centrum. Verder is het maken van regelmatige back-ups standaard opgenomen in de protocollen en beschikken de partijen die werken onder het Keurmerk Zeker-OnLine over de vereiste expertise om adequaat te kunnen handelen bij problemen. Het werken met een keurmerkhouder is geen garantie op het uitblijven van problemen, maar verkleint de kans op problemen wel aanzienlijk.

Uiteraard is het een ieder aan te raden om waakzaam te zijn bij het werken met jouw systeem.

Wil jij ook boekhouden met een slim online boekhoudpakket dat tevens gecertificeerd is met het Keurmerk Zeker-OnLine én het Keurmerk Betrouwbaar Boekhouden? Probeer InformerOnline dan geheel vrijblijvend 30 dagen gratis!

probeer informeronline 30 dagen gratis