Black friday 50% off voor één jaar!
Geldig tot 29 nov.Meer info

Ben ik een ondernemer?

Een ondernemer is iemand die zelfstandig werkzaamheden uitvoert en hier inkomsten uit haalt. Het begrip ‘ondernemer’ heeft verschillende betekenissen en interpretaties, waardoor vaak niet helemaal duidelijk is wat hier nou precies mee wordt bedoeld. Zo worden bijvoorbeeld door de KVK en de Belastingdienst verschillende criteria gesteld om te bepalen of jij een ondernemer bent. Deze eisen hebben wij even voor jou op een rijtje gezet.

Wat is een ondernemer?

Zoals hierboven al even genoemd is een ondernemer iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent. Hiermee wordt bedoeld dat je als zelfstandig ondernemer een structuur opzet waarmee jij diensten kunt verlenen of producten kunt maken. Je bent als ondernemer dus de baas over al jouw economische activiteiten.

Wanneer ben ik ondernemer volgens de KVK?

Er zijn verschillende eisen die de KVK en de belastingdienst stellen om te bepalen of jij een ondernemer bent. Het is daarom soms best lastig om uit te zoeken welke regels precies voor jou gelden. De KVK stelt 3 criteria om te bepalen of jij ondernemer bent:

  1. Je levert goederen of diensten
  2. Je verdient aan je onderneming, dit betekent dat jij meer geld vraagt dan dat het heeft gekost.
  3. Je doet zaken met mensen buiten je directe omgeving, dus niet alleen familie en vrienden. Bovendien moet je ook concurreren met andere bedrijven die in dezelfde beroepsbranche zitten.

Kortom, als ondernemer is het belangrijk dat je producten of diensten levert aan derden en daar winst op kunt maken. Voldoe je aan deze criteria? Dan ben jij volgens de KVK een ondernemer! Let dan wel goed op, want dit betekent niet dat jij direct ook een ondernemer bent voor de Belastingdienst.

Wanneer ben ik ondernemer voor de Belastingdienst?

Om het voor jou als ondernemer nog weer een beetje ingewikkelder te maken bestaan er op het gebied van fiscaliteit verschillende betekenissen van wat nou precies een onderneming is, en wanneer je een ondernemer bent. Hierdoor zijn er verschillende criteria die bepalen voor welke belastingen jij in aanmerking komt. De Belastingdienst maakt onderscheid tussen ondernemers voor de inkomstenbelasting en ondernemers voor de omzetbelasting (btw).

Wanneer ben ik ondernemer voor de Inkomstenbelasting?

Volgens de Wet Inkomstenbelasting is een ondernemer een belastingplichtige die aansprakelijk is voor alle activiteiten die met de onderneming te maken hebben en die profiteert van de onderneming. Hieronder vallen ook zelfstandig uitgeoefende beroepen. Inkomstenbelasting betaal je over de winst uit je onderneming, de loon die je ontvangt door het uitvoeren van diensten en inkomsten uit overige werkzaamheden. Aan de hand van een aantal vragen bepaalt de Belastingdienst of jij een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

  • Maak jij winst?

Jouw onderneming moet renderend zijn, wat betekent dat je winst moet maken . Als jij heel weinig winst of zelfs verlies draait, dan ziet de fiscus jouw onderneming als hobby- of gezinsactiviteit worden gezien.

  • Hoe zelfstandig is jouw onderneming?

Als jij zelf bepaalt hoe jij jouw werkzaamheden verricht en hoe jij jouw onderneming inricht, dan wordt het sneller gezien als onderneming, dan wanneer jij dit door anderen laat doen.

  • Steek jij genoeg tijd in jouw onderneming?

Er geldt voor ondernemingen een urencriterium van 1.225 uur per kalenderjaar. Hieraan moet jij als ondernemer voldoen om in aanmerking te komen voor de fiscale voordelen.

  • Is er sprake van ondernemersrisico?  

Als ondernemer ben je afhankelijk van de vraag naar en het aanbod van jouw producten of de diensten die jij levert. Ook kun je het risico lopen dat opdrachtgevers jou niet voor geleverde diensten betalen. Als jij risico loopt, wordt je als ondernemer beschouwd.

  • Beschik je over kapitaal?

Volgens de Belastingdienst is het belangrijk dat je genoeg kapitaal hebt om te kunnen investeren in bijvoorbeeld reclame, het inhuren van mensen en ook verzekeringen. Verder is het belangrijk dat je jouw bedrijf in de toekomst kunt voortzetten. Als jij meer kapitaal hebt dan is het makkelijker om ook in tijden waarin jouw onderneming iets minder goed loopt je jouw onderneming nog steeds draaiende kunt houden.

  • Wie zijn je opdrachtgevers?

Hoe meer opdrachtgevers hoe lager jouw bedrijfsrisico is. Dit vergroot jouw onafhankelijkheid en zelfstandigheid als bedrijf.

  • Hoe maak je jouw onderneming bekend naar buiten?

Omdat je als ondernemer afhankelijk bent van opdrachtgevers is het belangrijk om jouw bedrijf te promoten. Dit kan zowel online als offline door bijvoorbeeld een eigen website of reclames.

  • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?

Bij een aantal rechtsvormen (een eenmanszaak en vof) ben je zelf aansprakelijk voor alle schulden die jouw onderneming maakt. In dit geval ben je wel ondernemer voor de inkomstenbelasting. Heb je een bv of nv, dan is jouw onderneming een rechtspersoon. Dit betekent dat jij niet zelf aansprakelijk bent voor eventuele schulden van jouw onderneming. In dit geval ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting maar wel voor de vennootschapsbelasting.

Wanneer ben ik ondernemer voor de omzetbelasting (btw)?

Val jij als ondernemer niet onder de inkomstenbelasting? Let dan goed op! Je kunt dan namelijk wel voor de omzetbelasting in aanmerking komen. Dit is bijvoorbeeld als je wel omzet draait, maar hier geen of weinig winst uit haalt. Volgens Artikel 7 van de Wet op de Omzetbelasting ben je voor de omzetbelasting een ondernemer als je zelfstandig een bedrijf of beroep uitoefent of profiteert van jouw eigen vermogen en regelmatig inkomsten ontvangt. Maar de Belastingdienst stelt zelf ook nog eisen om te bepalen of jij in aanmerking komt voor de btw. Zo kijken ze onder meer naar de volgende vragen:

  • Oefen je zelfstandig een bedrijf of beroep uit?

Om te bepalen of jij een ondernemer bent voor de omzetbelasting maakt het voor de fiscus niet uit welke rechtsvorm jij hebt gekozen of hoe rendabel jouw onderneming is. Wel is het belangrijk dat jij zelfstandig werkzaam bent, en dus niet in bij een werkgever in dienst bent.

  • Ben je in dienst bij een werkgever, maar werk je ook nog naast jouw vaste baan?

Als jij naast je vaste baan ook nog een eigen onderneming hebt, dan kan het zijn dat je voor die eigen onderneming in aanmerking komt voor de btw. Je zal dan alleen btw betalen over de inkomsten uit jouw onderneming.

  • Profiteer je van jouw eigen vermogen?

Jouw bezittingen, oftewel eigendommen, zijn onderdelen die jouw vermogen opmaken. Denk hier bijvoorbeeld aan je eigen spaargeld, beleggingen, maar ook schulden. Als jij hier winst op maakt, zal je hiervoor in aanmerking komen voor de btw-aangifte.

  • Hoe regelmatig werk je als zelfstandige?

Het is belangrijk dat je regelmatig inkomsten haalt uit jouw onderneming. Hoeveel deze winst is maakt voor de fiscus niet uit. Het kan zelfs zijn dat je als startende ondernemer verlies draait. Ook dan zal je btw betalen over jouw omzet. Als jij aan de criteria van de KVK voldoet kan jij je inschrijven als ondernemer. De KVK stuurt dan jouw gegevens door naar de Belastingdienst die zal bepalen of jij in aanmerking komt voor de inkomstenbelasting of de omzetbelasting. Ben jij een startende ondernemer? Maak dan 12 maanden GRATIS gebruik van boekhoudprogramma InformerOnline! Zo kun je veilig online je administratie doen tot en met de btw-aangifte!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Welke fiscale veranderingen staan ondernemers te wachten in 2025?

Bereid je als ondernemer voor op 2025 met deze essentiële belastingwijzigingen. Ontdek alles over de afbouw van de mkb-winstvrijstelling, aanpassing van renteaftrek en meer.
Lees verder

Ben jij nog wel ZZP’er in 2025? Alles wat je moeten weten over de nieuwe regels

De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers, wat dat betekent en wat de gevolgen hiervan zijn leggen we uit in deze blog!
Lees verder

Informer eerste Premium Partner Rabobank

Informer is de eerste Premium Partner van de Rabobank. Deze erkenning markeert een belangrijke mijlpaal in de jarenlange samenwerking.
Lees verder

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden