Belastingaangifte aanpassen, kan dat?

Belastingaangifte aanpassen, kan dat?

Stel je voor: je denkt dat je klaar bent met je aangifte en drukt op de knop om het te versturen naar de Belastingdienst, maar komt er even later achter dat je toch iets vergeten bent/verkeerd hebt ingevuld! Wat nu? In deze blog geven we daar antwoord op. Omdat ondernemers te maken krijgen met verschillende belastingaangiften, is deze blog verdeeld per aangifte. Hieronder staan welke aangiften dat zijn en hoe je eventueel de aangifte kan aanvullen of wijzigen.

Aangifte voor inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

Je kunt hiervan de aangiften makkelijk aanvullen of wijzigen, zolang de definitieve aanslag nog niet is opgelegd. Dan kun je gewoon de aangifte aanpassen en opnieuw versturen. De laatst verstuurde aangifte is dan de aangifte die de Belastingdienst in behandeling neemt. Mocht je al bericht hebben gehad dat de definitieve aanslag is doorgevoerd, dan wordt het een moeilijker verhaal. Als je dan nog iets wilt wijzigen, dan kan dat alleen nog door bezwaar te maken.Als je geen bericht hebt gekregen dat je aangifte moet doen van de belastingdienst, maar wil je dat wel doen? Dan kun je dit tot vijf jaar terug aangeven. In 2019 kun je dus nog aangifte doen over 2014 en later (2015, 2016, 2017, 2018). Dit kan tot 31 december van dat jaar.

Aangifte omzetbelasting

Heb je je omzetbelasting al ingediend? Dan heb je pech, want deze kun je niet meer zo makkelijk wijzigen. Ben je erachter gekomen dat je in de afgelopen vijf jaar te veel of te weinig btw hebt aangegeven? Dan moet je dat melden aan de Belastingdienst. Er zijn twee situaties: Aangifte over bepaalde tijdvak in orde maken Moet je een tijdvak corrigeren?  Je kunt dan je aangifte verbeteren met het formulier 'suppletie omzetbelasting' van de Belastingdienst als je te veel of te weinig btw hebt betaald. Geef in het suppletieformulier het tijdvak aan en de gecorrigeerde gegevens.Aangifte over een heel boek- of kalenderjaar in orde makenKom je er bijvoorbeeld achter bij de jaarrekening dat de btw niet klopt? Dan vermeld je in het formulier suppletie omzetbelasting je gecorrigeerde gegevens voor het hele jaar.Waarschuwing!Moet je een correctie doen waarbij je minder dan € 1000 terugkrijgt of moet betalen? Dan mag je dat ook verwerken in de eerstvolgende aangifte omzetbelasting die je doet. Verwerk dan de correcties in de goede rubrieken van de aangifte. Je krijgt dan geen teruggaafbeschikking of naheffingsaanslag. Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling? Dan gelden deze correcties niet. Lees op de site van de Belastingdienst wat je dan moet doen.

Aangifte loonheffingen

Heb je (per ongeluk) een verkeerde of niet volledige aangifte loonheffingen ingediend? Dat moet je deze altijd in orde maken. Lees hier hoe het moet op de site van de Belastingdienst. Het is dus belangrijk om je aangifte goed te controleren voordat je het indient. Zo voorkom je onnodige extra handelingen die je soms veel tijd kosten. Vergeet ook niet op tijd je belastingen in te sturen, want de boetes kunnen wel oplopen tot € 5.278! Lees onze blog over btw aangifte te laat.

"Belastingdienst": Te laat is te laat!' om erachter te komen wat er kan gebeuren als je te laat je aangifte indient.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Informer en Advies voor Stichtingen lanceren rekeningschema voor ANBI’s

Waar stichtingen eerst zelf hun rekeningschema moesten aanpassen, is er nu een speciaal rekeningschema voor ANBI-stichtingen beschikbaar gesteld in Informer.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis