Wat verandert er voor jou als ZZP’er in 2024?

Wat verandert er voor jou als ZZP’er in 2024?

Het jaar 2024 is van start gegaan en buiten het vuurwerk en het proosten op gezondheid, komen hier ook nog andere dingen bij kijken. Als ondernemer sta je namelijk constant voor nieuwe uitdagingen en moet je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws. Een nieuw jaar betekent ook nieuwe regels en wetten die van invloed kunnen zijn op jouw onderneming, wij hebben ze op een rijtje gezet voor jou als ZZP’er.

1. De zelfstandigenaftrek gaat omlaag

De zelfstandigenaftrek* in 2024 is gedaald van €5.030 (2023) naar €3.750. De zelfstandigenaftrek mag je toepassen als je ondernemer bent (ingeschreven bij de KVK) en aan het urencriterium voldoet. Je voldoet aan het urencriterium als je minimaal 1.225 uur in een jaar aan je onderneming(en) besteedt. Omdat er door deze wijziging minder afgetrokken mag worden van je belastbaar inkomen, betaal je meer belasting. De daling zal zich komende jaren voortzetten tot het de €900 bereikt. De regering wil - door middel van het verkleinen van belastingvoordelen voor ondernemers - het verschil tussen ondernemers en werknemers in loondienst minimaliseren. Het is de bedoeling dat door deze wijziging er voorkomen wordt dat mensen kiezen voor ondernemerschap vanwege de fiscale voordelen.

2. De mkb-winstvrijstelling daalt

De mkb-winstvrijstelling* daalt in 2024 van 14% (2023) naar 13,31%. Je mag dus een kleiner bedrag van je winst aftrekken. Het gevolg hiervan is dat je over een groter deel van je winst belasting gaat betalen.

3. Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

Per 1 januari 2024 is de onbelaste reiskostenvergoeding verhoogd van €0,21 (2023) naar €0,23 per zakelijke kilometer. Het gevolg hiervan is dat je minder belasting betaalt doordat je een hoger bedrag mag aftrekken. Onder de onbelaste reiskostenvergoeding valt ieder type eigen vervoer.  

4. Derdengeldenrekening veranderd

De derdengeldenrekening* werd in 2023 gezien als een belegging, waardoor je hierover 6,17% belasting betaalde. Vanaf 2024 wordt het geld op de derdengeldenrekening gezien als banktegoed, waardoor je hier nog maar 0,36% belasting over betaalt.

5. Betalingskorting verdwijnt

Vanaf 2024 ontvang je geen betalingskorting meer als je de voorlopige aanslag van de inkomstenbelasting in één keer betaalt. Het heeft geen invloed meer of je het in één keer of in termijnen betaalt.  

6. Tarief box 3 stijgt

Het tarief in box 3 is gestegen van 32% (2023) naar 34%, dit percentage staat vast voor de komende 2 jaar. Het heffingsvrije vermogen verandert niet en blijft €57.000.

7. Pensioenopbouw

De nieuwe Wet Toekomst Pensioenen (WTP) zorgt ervoor dat je fiscaal voordelig gebruik kan maken van je jaarruimte voor jouw pensioenopbouw. De fiscale jaarruimte is gestegen van 13,3% (2023) naar 30%! De maximale jaarruimte is ook gestegen van € 15.317 (2023) naar € 34.550. Jouw pensioen lijkt misschien nog ver weg, maar het is erg belangrijk om hier tijdig mee te starten. Lees alles over hoe je als ZZP’er pensioen op moet bouwen in onze blog.

Het jaar overzichtelijk en zeker van start gaan met InformerOnline? Test nu tijdelijk 60 gratis of plan een live call in door ons programma!

FAQ
Wat is een derdengeldenrekening?

Een derdengeldenrekening is een bankrekening waarop door een notaris geld van derden wordt bewaard, totdat het correct kan worden uitgekeerd.

Wat is de zelfstandigenaftrek?

De zelfstandigenaftrek is de meest bekende aftrekpost voor zelfstandige ondernemers. Meer info op onze pagina over deze aftrekpost.

Wat is de mkb-winstvrijstelling?

De MKB-winstvrijstelling is een aftrekpost voor alle zelfstandige of kleine ondernemers. Meer info op onze pagina over deze vrijstelling.

Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Sneller online betalingen ontvangen dankzij samenwerking tussen MultiSafepay en Informer

Vanaf nu kunnen gebruikers sneller betalingen ontvangen via MultiSafepay, zij maken het mogelijk om de factuur te voldoen met verschillende betaalmethoden (42+!).
Lees verder

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis