Eenmanszaak of BV: Wat is de prijs van zekerheid?

Piet P. belt mij op: “JG, ik word gek van de onzekerheid in mijn bedrijf… vandaag is het Hosanna, morgen is het waardeloos… Gisteren ging mijn concurrent in Amsterdam nog failliet, doordat een paar klanten niet betalen… dat zet me echt aan het denken…. Er staat zoveel op het spel…. Ik wil meer zekerheid… mijn privé spaargeld en mijn huis wil ik veiligstellen… Is er iets dat ik kan veranderen waardoor ik meer zekerheid krijg?”

Dat is een duidelijk verhaal. Een verhaal wat bij jullie waarschijnlijk ook wel eens door het hoofd speelt. Immers, ondernemen is (ook) risico’s nemen. 1 van de grootste risico’s schuilt in de hoofdelijke aansprakelijkheid. Ook het privévermogen zal door een curator aangewend worden om zakelijke schulden af te lossen als het bedrijf onderuit is gegaan. Met andere woorden: Als het zakelijk heel slecht gaat, zou de privé woning verkocht kunnen worden om schulden af te betalen…. En dat is heel erg zuur….

Er is wel een oplossing. Een hele goede oplossing zelfs: de Besloten Vennootschap. In tegenstelling tot de eenmanszaak is er een heel duidelijks scheiding tussen zakelijk vermogen en privé vermogen. Een BV is een zelfstandige rechtspersoon, die ook zelfstandig winstbelasting (20% -25% vennootschapsbelasting) moet afdragen. Als de winst aan de aandeelhouders wordt uitgekeerd, moet er dividendbelasting (25%) betaald worden. De directeur grootaandeelhouder (de eigenaar) moet in loondienst van de onderneming treden, het minimum DGA-loon bedraagt ongeveer € 44.000 per jaar. Daarover wordt de normale loonbelasting ingehouden.

Wanneer een BV in financiële problemen komt, kan er eigenlijk nooit aanspraak op het vermogen van de aandeelhouders gemaakt worden. Dat maakt deze constructie een stuk veiliger voor uw privé vermogen.

Maar deze veiligheid heeft een prijs: een (veel) hogere belastingdruk.

Bij een eenmanszaak of een VOF is er slechts 1 belastingheffing over de winst: Inkomstenbelasting. En dan zijn er ook nog drie EXCLUSIEVE fiscale voordelen:

  • Zelfstandigenaftrek: €7.280

  • Startersaftrek (maximaal 3 keer toepasbaar): € 2.123

  • MKB-vrijstelling: 14% van de winst na aftrek van bovenstaande voordelen

Ondernemers betalen hierdoor bij lagere winsten aanzienlijk minder belasting. Als de winst lager is dat ongeveer €21.000 is de belasting nihil, daarboven neemt het belastingbedrag procentueel toe. De precieze belastingheffing is ook nog afhankelijk van persoonlijke omstandigheden (bijvoorbeeld een eigen huis, alimentatie etc).

Er is fiscaal gezien een duidelijk omslagpunt. Zodra de winst van de eenmanszaak hoger wordt dan € 200.000, is het aantrekkelijk om over te gaan op een BV.

Mijn advies aan Piet was een beetje tweeledig: Fiscaal gezien komt hij nog niet dicht genoeg bij het omslagpunt. Ik heb voor hem uitgerekend wat hij nu aan belastingen betaalt, en wat hij zou moeten betalen als het een BV zou worden. Hij moet nu nadenken of hij dat verschil wil betalen als prijs voor meer zekerheid.

Wie had ooit gedacht dat belasting betalen de prijs voor zekerheid zou zijn…

Daarnaast heb ik hem op het hart gedrukt zijn debiteuren goed te blijven volgen. Wekelijks de boekhouding bijhouden, en ook herinneringen en aanmaningen sturen om te zorgen dat de facturen betaald worden. Op die manier neemt de kans op het afboeken van debiteuren fors af. En dat geeft ook meer zekerheid!

Deze blog is geschreven door Jan-Gerrit Heijenk (directeur van deADVISEUR.nu en [email protected] Nederland).

probeer informeronline 30 dagen gratis