De ideale accountant vinden? Hier zijn 6 tips!

De ideale accountant vinden? Hier zijn 6 tips!

Het is niet makkelijk om zomaar de ideale accountant te vinden. Je moet immers proberen om maximaal rendement te halen uit deze samenwerking. Jij en je accountant moeten een ‘dream team’ gaan vormen waarmee je samen nog vele jaren succes boekt. Vandaar dat je in deze blog leert hoe je te werk moet gaan om jouw ideale accountant te vinden.

1. Zoek een accountant in de buurt

Ook al heb je een online boekhouding en is het eenvoudig deze te delen met elke accountant in Nederland, voor een soepel lopende samenwerking blijft een accountant uit je eigen omgeving een aanrader. Het is altijd prettig om face-to-face contact te kunnen hebben met je accountant zonder een dagdeel te moeten blokkeren voor de reistijd. Ook voor de verstandhouding werkt persoonlijk contact bevorderend. Je accountant is immers een vertrouwenspersoon. Ben je in de buurt, dan is het ook prettig als je gewoon even naar binnen kan lopen met je vraag. Uiteraard is het in tijden van COVID-19 wat lastiger om persoonlijk af te spreken met je accountant. Hoewel je als ondernemer altijd naar de toekomst moet kijken!

Een ander voordeel van een accountant in je eigen buurt is dat de kans groot is dat je mensen kent die ervaring hebben met het kantoor of met die persoon. Ervaringen van anderen zijn natuurlijk erg fijn in het maken van de keuze.

2. Zoek een accountant met wie je een klik hebt

Zeker niet onbelangrijk bij het vinden van de ideale accountant is dat je een goede klik hebt met die persoon. Jullie moeten allebei op dezelfde golflengte zitten om er een duurzame en succesvolle samenwerking van te kunnen maken. Een accountant is bovendien je vertrouwenspersoon. Vertrouw dus ook zeker op je (onderbuik)gevoel. Hoe komt de accountant bij je over? Tijdens het kennismakingsgesprek doe je de eerste indrukken op. Ben je niet volledig overtuigd? Doe het dan niet en zoek verder, er zijn namelijk altijd meerdere accountants in je omgeving te vinden.

3. Zoek een accountant met hetzelfde boekhoudprogramma

Nu de samenwerking tussen ondernemer en accountant steeds intensiever wordt is het zeker niet onbelangrijk om te weten met welk boekhoudprogramma (of boekhoudprogramma’s) de accountant werkt. Wanneer jullie hetzelfde boekhoudpakket gebruiken, maakt dat de digitale communicatie een stuk eenvoudiger. Informatie kan simpel met elkaar worden uitgewisseld en ook voor toekomstige ontwikkelingen zal het hebben van hetzelfde boekhoudprogramma in jullie voordeel werken.

4. Zoek een betrokken accountant

Misschien ben je bang voor hoge accountantskosten en vind je daarom eens in het kwartaal contact meer dan voldoende. Vergeet alleen niet dat bij regelmatig contact de accountant beter inzicht krijgt in de financiën van jouw bedrijf. De accountant kan op die manier ook gerichter adviezen geven en bovendien heeft een vraag dan uiteindelijk minder uitleg nodig. Zie je accountant als je rechterhand en overleg als je twijfelt of aanvullende informatie nodig hebt. Door na te vragen hoe hij het contact zelf het liefst ziet krijg je snel genoeg een duidelijk beeld van de betrokkenheid die hij heeft met zijn klanten.

Let wel dat regelmatig contact wil niet zeggen dat het ook lang contact moet zijn. Het is veel effectiever om regelmatig kort contact te hebben dan een paar keer per jaar lang contact. Per saldo hoeft dat niet eens te betekenen dat je hierdoor meer kosten maakt. Het tegenovergestelde zou zelfs waar kunnen zijn.

5. Zoek een accountant met de voor jou relevante specialisatie

Er zijn steeds meer accountants die zich specialiseren. De accountancy branche ontwikkelt zich immers en door specialisatie onderscheiden accountants zich van elkaar. Hiervan kun jij als ondernemer profiteren? Hoe fijn is het namelijk als je kan overleggen met iemand die precies weet wat er afspeelt in jouw branche? Of precies weet waar de voordelen voor jou als ZZP’er te behalen zijn?

6. Zoek een accountant met wie je duidelijke afspraken kunt maken

Bij een lange termijn-samenwerking is niks fijner dan duidelijke afspraken. Zo weet je precies wat je aan je accountant hebt en kom je nooit voor verrassingen te staan. Wanneer wordt er iets in rekening gebracht? Wanneer neemt wie contact met wie op? Zijn er ook mogelijkheden voor vaste prijs afspraken en wat valt er dan precies onder? Hoe wordt ermee omgegaan als iets meer tijd kost? Van duidelijkheid worden beide partijen alleen maar wijzer en dat kan de samenwerking met de accountant alleen maar ten goede komen.

Kies jouw Informer-adviseur!

Houd dus altijd deze bovenstaande stappen in je hoofd bij tijdens een accountant vinden. En wil jij een accountant die precies weet hoe online boekhoudprogramma InformerOnline werkt? Neem dan een kijkje op onze Informer Adviseurs pagina! Hier vind je namelijk bijna 100 adviseurs die gespecialiseerd zijn in ons boekhoudprogramma.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis