Een hoge energierekening? Alles over steunmaatregelen en wat je zelf kunt doen!

Een hoge energierekening? Alles over steunmaatregelen en wat je zelf kunt doen!

Zoals je vast al hebt gemerkt zijn de energieprijzen de afgelopen periode flink gestegen. Naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne en de sancties tegen Rusland zijn de gaskranen naar Nederland nu dichtgedraaid. Dit heeft ook voor jou als ondernemer grote gevolgen, want dit betreft een gashoeveelheid ter grootte van 6 miljard kubieke meter. Dit is aanzienlijk als je weet dat het jaarlijkse gasverbruik in Nederland ongeveer 40 miljard kubieke meter per jaar is. Zonder gas uit Rusland wordt al snel gekeken naar ons eigen land. Echter heeft Nederland, door de grote risico’s, de gaswinningen uit Groningen drastisch verminderd. Door de schaarste van gas aanbod zijn wij in de huidige energiecrisis belandt. Maar hoe nu verder?

Wat betekent dit voor jou als ondernemer?

De torenhoge energierekeningen hebben een grote impact op ondernemers. Voornamelijk ben je als zzp’er of als energie-intensieve mkb’er de dupe van deze crisis. Als zzp’er zal je vaak een dubbele energierekening voor zowel jouw werkplek als jouw eigen huishouden hebben. Een kwart van de energie-intensieve mkb’ers, denk hierbij aan bijvoorbeeld bakkers of fabrikanten van producten, verwacht dit jaar al verlies te maken en nog veel meer ondernemers verwachten volgend jaar zelfs in de rode cijfers te belandden. Gemiddeld betalen ondernemers nu 3 tot 8 maal zo veel aan elektriciteit als voorheen. Met enkelen die melden dat de rekening zelf vertienvoudigd is. Het is voor de meeste bedrijven niet mogelijk om de prijzen met zo’n substantieel bedrag te verhogen dat daarmee de kosten kunnen worden gedekt en er ook nog voldoende afzet blijft. Om een beetje inzicht te tonen hebben wij voor jou de maatregelen en plannen van de overheid op een rijtje gezet en ook gekeken naar wat jij zelf kunt doen om jouw energierekening omlaag te krijgen.

Wat doen de overheid en het kabinet?

Het kabinet heeft al meermaals een oproep gedaan om zoveel mogelijk gas te besparen en daarmee zelfs ook de energiebesparingsplicht aangescherpt. En terwijl bedrijven zoveel mogelijk proberen te besparen op energie, is het Kabinet bezig met het uitwerken van een nationaal plan energiebesparingsplan. Hieronder bespreken wij de huidige maatregelen en plannen:

1. LNG-gas

Om de aanbod tekorten tegen te gaan is Nederland bezig om de energie-leveringszekerheid te verhogen en de afhankelijkheid van Russisch gas te minderen. Zo wordt nu vloeibaar gas (LNG-gas) uit andere landen, zoals bijvoorbeeld de VS, geïmporteerd.

2. BTW-verlaging op gas

Normaal gesproken betaal je 21% btw op energiebelasting. Lever je als ondernemer goederen of diensten, dan bereken je de btw over de totale verkoopprijs van jouw product. Door middel van de omzetbelasting betaal je zo btw over de energie en energiebelasting. Tot 31 december is de btw op jouw energierekening van 21% naar 9% verlaagd. Let op: omdat er vanaf 1 januari een prijsplafond op energie zal komen, wordt per 1 januari 2023 het btw-tarief op energie weer naar 21% verhoogd.

3. Geen productiebeperkingen op kolencentrales

Op 20 juni 2022 is door Rob Jetten, de minister van Klimaat en Energie, aangekondigd dat de productiebeperking op kolencentrales in Nederland per direct is ingetrokken. Deze maatregel zal tot 2024 duren. Er gaat natuurlijk een paar weken overheen om de kolencentrales weer op volledige toeren te laten draaien. Maar als ze eenmaal op 100% draaien, zal 2,5 miljard kubieke meter gas per jaar worden gewonnen. Dit is 6% van het jaarlijkse gasverbruik in Nederland. Dit lijkt weinig maar helpt heel veel tegen het verlies van de 6 miljard kubieke meter gas die we uit Rusland kregen. Met deze maatregel probeert minister Jetten het aanbod van gas te vergroten om jouw energieprijzen weer omlaag te krijgen.

4. Prijsplafond

Het kabinet en energiebedrijven hebben bekend gemaakt dat ze tot een akkoord zijn gekomen over een prijsplafond. Wat houdt dit prijsplafond precies in?

  • Het prijsplafond voor gas betreft een maximumtarief van €1,45 per kWh, met een maximaal verbruik van 1200 kuub.
  • Het prijsplafond voor stroom betreft een maximumtarief van €0,40, het maximale verbruik dat hieronder valt wordt verhoogd van 2400 kWh tot 2900 kWh.
  • Gemiddeld zal het prijsplafond jou in 2023 een voordeel van €2500 opleveren.

Als je een zzp’er bent of een klein kantoor hebt dan kun je van dit prijsplafond gebruik maken. Dit wordt ook wel de kleinverbruikersregeling genoemd. Deze maatregel geldt vanaf 1 januari en zal tot eind 2023 duren.

5. Steunmaatregelen

Het Kabinet wil het energie-intensieve mkb tegemoet komen met steunmaatregelen. Deze steunmaatregelen zullen worden gebaseerd op de omzet van de ondernemer. Verwacht wordt dat de voorwaarden over de doelgroep, het budget en het percentage van de steun per onderneming zo snel mogelijk bekend gemaakt zullen worden, zodat hier begin 2023 gebruik gemaakt van kan worden. Het Kabinet is ook nog op zoek naar mogelijkheden, voor als deze steun voor jou niet op tijd komt en je bedrijf hierdoor ten onder lijkt te gaan.

Wat kun je als ondernemer zelf doen om jouw energiekosten tegen te gaan?

Tegen de stijgende prijzen valt helaas niks te doen, maar als ondernemer kun je wel een paar stappen ondernemen om jouw energiekosten zo laag mogelijk te houden en/of je omzet te vergroten.

1. Duurzaam leven

Dit heb je vast al vaker gehoord, maar alle kleine veranderingen in jouw gedrag kunnen al ontzettend veel geld besparen. Let daarom zelf op jouw gebruik, maar laat ook je werknemers weten dat je hier mee bezig bent, zodat ook zij hun steentje bij kunnen dragen. Gebruik bijvoorbeeld ledlampen en vergeet deze lichten uit te doen in alle ruimtes waar het niet nodig is. Verder is het belangrijk om apparaten zoals laptops of computers altijd uit te zetten als je deze niet gebruikt in plaats van deze op stand-by te laten staan. Ook minder voor de hand liggende apparaten zoals het koffiezetapparaat of de printer uitzetten kan helpen. Als laatste is het belangrijk om niet te vergeten de verwarming uit te zetten als de ramen open staan, of zet de verwarming een standje lager en doe een warme trui aan.

2. Prijzen verhogen

Het is belangrijk om niet alleen te kijken naar hoe je de kosten kunt verminderen, maar ook hoe je de kosten kunt dekken. Dan kijk je al snel naar het verhogen van je prijzen. Natuurlijk wil je hierbij nog wel een bepaalde afzet behouden en zo min mogelijk klanten verliezen. Daarom is het belangrijk om je prijsverhogingen goed te beargumenteren en de gevoelswaarde te laten stijgen. Ook is het handig om meerdere prijsopties toe te voegen. Als je meer wil weten over prijsverhoging strategieën bekijk dan dit artikel over strategieën om je prijzen te verhogen zonder klanten te verliezen in ons online magazine: Prijsverhoging strategieën.

3. Klanten werven

Allereerst is het natuurlijk vooral belangrijk om je bestaande klanten te behouden. Dit kan door loyaliteitskortingen of andere beloningen, maar nog belangrijker is het verbeteren van de klantervaring. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan bedankbriefjes of gebruik een live chat om vragen te beantwoorden.

Ondanks dat het bijna onmogelijk lijkt om nieuwe klanten te werven in deze tijden, zijn er toch mogelijkheden om dit te doen. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Speciale deals

Met een package deal verkoop je verschillende producten of diensten als één pakket met korting. Hierdoor spoor je klanten aan om producten die ze eigenlijk niet nodig hebben te kopen. Om het beste uit deze deals te halen moet je een populair product er in stoppen en ook een product wat minder gewenst is.

  • Marketing

Marketing hoeft niet altijd heel duur te zijn. Het is bijvoorbeeld erg belangrijk dat je online goed te vinden bent via de zoekmachine. Gebruik ook sociale media om meer naamsbekendheid te creëren. En onderschat ook niet de waarde van mond-tot-mond reclame en gebruik en breidt jouw netwerk uit op beurzen of onder branchegenoten.

  • Reviews

Een belangrijk aspect zijn de reviews die klanten achter laten. Stimuleer klanten die al een product of dienst gekocht hebben om een review achter te laten. Reviews zijn een sterke stimulans voor potentiële nieuwe klanten om iets wel of niet te kopen.

4. Passief inkomen en beleggen

Om wat extra inkomen te genereren zijn er buiten je bedrijf ook nog andere manieren. Zo kun je bijvoorbeeld een boek schrijven en ook sociale media biedt veel kansen om met jouw hobby een paar extra centen te verdienen. Andere tips zijn om spullen die je niet meer gebruikt te verkopen of je kunt zelfs spullen uitlenen die je zelf niet dagelijks nodig hebt, denk bijvoorbeeld aan gereedschap of spullen die je op kantoor hebt zoals oude laptops of de printer.

Een andere vorm van passief inkomen is beleggen. Bekijk goed waar jij je geld in kunt investeren en maak winst waar je verder niet heel veel voor hoeft te doen. Heb je niet zo veel verstand van beleggen of wil je er niet actief mee bezig zijn? Dan kun je ook jouw beleggingen heel eenvoudig door jouw bank laten beheren. Als je kiest voor een beleggingsbank heb je een groot voordeel met het gebruiksgemak, de lage kosten en veiligheid van het beleggen. Als je al een lopende rekening bij je eigen bank hebt lopen is het heel makkelijk om een beleggingsrekening te openen. Er zitten ook nadelen aan beleggingsbanken. Denk bijvoorbeeld aan alle kosten die banken jou zullen rekenen, zoals transactiekosten, servicekosten of beheerkosten. Dit zal jouw rendement op je beleggingen verlagen.

5. Energiebesparingscampagne

De Energiebesparingscampagne ‘Zet ook de knop om’ is ontworpen om nieuwe besparingsadviezen voor bedrijven en huishoudens te creëren. Dit betreft onder andere een nieuwe energiebesparingstool voor het mkb, waar je direct kunt zien welke verduurzamende maatregelen je kunt treffen in je bedrijf en welke subsidies hiervoor beschikbaar zijn. Voorbeelden hiervan zijn:

  • De ISDE (investeringssubsidie duurzame energie en energie besparing): Deze tool kun je gebruiken om de terugverdientijd van de verduurzamende maatregelen in te korten
  • De EIA (energie-investeringsaftrek): hiermee kun je bepaalde energiebesparende maatregelen van je fiscale winst aftrekken
  • De SEBA (Subsidie emissieloze bedrijfswagens): als je bedrijf gebruik maakt van bedrijfswagens die vrijwel uitstootvrij zijn, dan kom je in aanmerking voor deze subsidie

Kijk voor meer voorbeelden en welke subsidies voor jou beschikbaar zijn op de website van Zet ook de knop om.

Na een periode van heel veel onduidelijkheid over de stijgende energieprijzen, lijkt er nu toch langzaam meer zekerheid te komen. Met name als jij als zzp’er straks gaat profiteren van het prijsplafond dat vanaf 2023 zal gelden. Als mkb’er zal je nog even moeten wachten op de precieze inhoud van de steunmaatregelen, maar ook voor jou zal er in 2023 steun komen. Om die laatste maanden tot het nieuwe jaar nog even door te komen is het daarom goed om ook zelf nog even te kijken naar welke mogelijkheden er zijn.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis