Black friday 50% off voor één jaar!
Geldig tot 29 nov.Meer info

Starten als zzp'er naast je werk: 5 tips + voor- en nadelen!

Starten als zzp’er naast je werk: 5 tips + voor- en nadelen!

Veel mensen combineren tegenwoordig een baan in loondienst met ondernemen. Maar hoe pak je dit het beste aan? In deze blog geven we tips wat je kunt doen als je wilt beginnen met het combineren van freelance klussen doen en in loondienst werken. Ook vertellen we de voordelen én nadelen van starten als zzp’er naast je baan in loondienst

1. Kijk of je contract geen concurrentiebeding heeft

Sommige werkgevers zijn niet bepaald blij als je dezelfde werkzaamheden gaat doen als je voor hun in loondienst doet. Immers ben je dan een concurrent van je werkgever. Bedrijven laten daarom een concurrentiebeding in contracten opnemen. Overleg daarom altijd met je werkgever over jouw nieuwe stap, ook als hierover niets in je contract staat. Op die manier zorg je ervoor dat je een goede relatie behoud.

2. Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Iedere ondernemer moet ingeschreven staan bij de KVK volgens de wet, ook al ben je parttime ondernemer. In het handelsregister van de Kamer van Koophandel vind je allerlei basis gegevens over ondernemingen terug. Zo kunnen bedrijven elkaar makkelijk “checken” en contactgegevens vinden.

Inschrijven bij de KVK kun je hier doen →

3. Vergeet je btw-aangifte niet

Als je je inschrijft in het handelsregister, dan ontvang je naast een KVK nummer ook meteen je btw-identificatienummer en omzetbelastingnummer van de Belastingdienst. Deze gebruik je als je de btw-aangifte invult. De btw-aangifte moet je jaarlijks of maandelijks versturen. Zo weet de Belastingdienst namelijk dat jij alles netjes bijhoudt en je business op de juiste manier wordt gerund. Het doen van de aangifte is erg eenvoudig, zeker in een online boekhoudprogramma.

4. Kijk goed naar verzekeringen

Een aansprakelijkheidsverzekering is goed om te hebben, want je bent zelf verantwoordelijk voor wat je doet met je werk. Mocht je het meest afhankelijk worden van je inkomen als zelfstandig ondernemer, dan is het ook goed om te kijken naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Die zorgt er namelijk voor dat jij niet meteen al je inkomen kwijt bent op het moment dat jij even niet meer kunt werken.

Bekijk hier wat voor verzekeringen nog meer handig kunnen zijn →

5. Leg je opdrachten en afspraken vast

Er is niets zo vervelend als een miscommunicatie met een klant of opdrachtgever. Je rekent jezelf al rijk, maar dan gaat het feest ineens niet meer door… Om dit te voorkomen zijn er contracten. Net zoals dat je een contract tekent als je in loondienst gaat, kun je een opdrachtgever vragen om een overeenkomst te tekenen voor een klus. Zo weet je zeker dat je niet ineens zonder opdracht zit!

Voor- en nadelen van ZZP’er zijn na loondienst

Waarschijnlijk heb je, als je dit artikel leest, je al een beetje verdiept in de voor- en nadelen van parttime ondernemen naast je baan in loondienst. Hieronder hebben we een aantal voor- en nadelen voor je benoemd, voor het geval je iets over het hoofd hebt gezien.

Voordelen

  1. Je hebt al een netwerk.
    Je werkt binnen een bedrijf waar iemand misschien iemand via via kent die jou kan helpen. Gebruik dit netwerk om aan nieuwe klanten te komen (kijk wel uit voor concurrentiebeding!)
  2. Minder financieel risico
    Omdat je al (meestal) een vast inkomen hebt met je baan in loondienst, heb je dit altijd achter de hand voor het geval dat je een tijdje zonder opdrachten zit.
  3. Regelingen waar je op kunt terugvallen
    Als ZZP’er en in loondienst werken heb je the best of both worlds. Zo heb je wel de regelingen die je hebt als loondienst: als je vakantie neemt of ziek bent word je de uren dat je in loondienst werkt doorbetaald. Ook heb je recht op een WW-uitkering of een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt als je in loondienst werkt.

Nadelen

  1. Kans op meer inkomstenbelasting
    Je gaat waarschijnlijk meer verdienen door bij te klussen als ZZP’er. Dat is natuurlijk fijn, behalve voor je inkomstenbelasting. Doordat je meer inkomsten binnen krijgt, heb je kans om in een hogere belastingschijf te komen.
  2. Minder kans op zelfstandigenaftrek
    Als je meer dan 1225 uur voor je onderneming hebt gewerkt in het jaar, dan krijg je een aftrek op je winst van €6.670,- (2021)! Als parttime ZZP’er is dit moeilijker te behalen, zo moet je iedere week minimaal 24 uur werken aan je bedrijf om dit te halen. Bedenk dat dit is zonder vakantie of iets dergelijks.
  3. Je bent maar parttime beschikbaar
    Doordat je je als ZZP’er naast je baan aan de slag gaat, kun je niet je focus volledig op allebei zetten. Dit maakt je ook minder flexibel voor zowel je baas als voor je opdrachtgevers,

Korting op je administratie!

Wil je starten als ZZP’er? Dan hebben wij bij Informer een goede deal voor jou! Als starter krijg je namelijk het eerste jaar 50% korting op je administratie. Lees alles over de korting als starter.

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Welke fiscale veranderingen staan ondernemers te wachten in 2025?

Bereid je als ondernemer voor op 2025 met deze essentiële belastingwijzigingen. Ontdek alles over de afbouw van de mkb-winstvrijstelling, aanpassing van renteaftrek en meer.
Lees verder

Ben jij nog wel ZZP’er in 2025? Alles wat je moeten weten over de nieuwe regels

De Belastingdienst gaat strenger controleren op schijnzelfstandigheid bij zzp'ers, wat dat betekent en wat de gevolgen hiervan zijn leggen we uit in deze blog!
Lees verder

Informer eerste Premium Partner Rabobank

Informer is de eerste Premium Partner van de Rabobank. Deze erkenning markeert een belangrijke mijlpaal in de jarenlange samenwerking.
Lees verder

Wees zeker van je boekhouding.

Nu Gratis Aanmelden