Modaal inkomen van zzp'ers in Nederland: Hoe sta jij ervoor?

Modaal inkomen voor ZZP’ers in Nederland: Hoe sta jij ervoor?

Of je nu net begint als zzp’er of al een tijdje actief bent, het bepalen van je inkomsten is vaak een uitdaging. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van wat je kunt verwachten. In deze blog zullen we kijken naar wat het modaal inkomen van zzp’ers in Nederland is, hoe het wordt bepaald en welke factoren van invloed kunnen zijn op je inkomen als zzp’er. Lees verder om meer te weten te komen over het modaal inkomen van zzp’ers in Nederland!

Wat is modaal inkomen?

Het modale inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt in een bepaald land of gebied. Dit inkomen wordt berekend door het totale inkomen van alle huishoudens in dat land of gebied te verdelen door het aantal huishoudens.

In Nederland wordt het modale inkomen vaak gebruikt als maatstaf voor het gemiddelde inkomen van de bevolking. Daarbij wordt het vaak gebruikt als referentiepunt voor het vaststellen van minimumlonen en sociale uitkeringen.

Hoe wordt het modaal inkomen bepaald?

Het modale inkomen wordt jaarlijks vastgesteld door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de inkomensgegevens van alle huishoudens in Nederland. Het CBS verzamelt deze gegevens door middel van enquêtes en administratieve bronnen, zoals belastingaangiften en loonadministraties. Om het modale inkomen te berekenen, rangschikt het CBS alle huishoudens in Nederland op basis van hun inkomen, van laag naar hoog. Vervolgens bepaalt het CBS het inkomen van het huishouden dat zich precies in het midden van deze rangschikking bevindt.

Wat is het verschil tussen modaal inkomen en gemiddeld inkomen?

Het modale inkomen is het inkomen dat het meest voorkomt in een bepaalde groep mensen, terwijl het gemiddelde inkomen de som is van alle inkomens gedeeld door het aantal mensen in die groep.

Stel bijvoorbeeld dat we een groep van vijf mensen hebben met de volgende inkomens: €20.000, €25.000, €30.000, €30.000 en €40.000.

 • Het modale inkomen in deze groep is €30.000, omdat dit het inkomen is dat het vaakst voorkomt.
 • Het gemiddelde inkomen is €29.000, omdat we de som van alle inkomens (€145.000) delen door het aantal mensen in de groep (5).

Het is belangrijk om te onthouden dat het gemiddelde inkomen kan worden beïnvloed door zeer hoge of zeer lage inkomens in een groep, terwijl het modale inkomen meer representatief kan zijn voor het midden van de inkomensverdeling.

Wat is het modaal inkomen in Nederland?

Het CBS heeft het modale inkomen voor 2022 nog niet vastgesteld. Meestal publiceert het CBS deze gegevens in december van het voorgaande jaar. Het is dus nog niet bekend wat het modale inkomen zal zijn voor 2022.

Het modale inkomen in Nederland bedroeg in 2021 ongeveer € 36.500 bruto per jaar. Dit betekent dat de helft van de Nederlandse huishoudens een inkomen heeft dat lager is dan het modale inkomen en de andere helft een inkomen dat hoger is dan het modale inkomen. Ongeveer één op de vijf Nederlanders verdient het modale inkomen.

Hieronder zie je een vergelijking van het modaal inkomen in Nederland in de laatste drie jaar, op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS):

 • 2019: €38.000 bruto per jaar
 • 2020: €36.500 bruto per jaar
 • 2021: €36.500 bruto per jaar

Let op dat dit gemiddelde bedragen zijn en dat het modale inkomen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de sector, regio, en leeftijd van de bevolking. Het is belangrijk op te merken dat deze cijfers slechts een algemene trend weergeven en dat de individuele inkomens en de economische omstandigheden kunnen variëren.

Wat is het modale inkomen van een ZZP’er in Nederland?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verdienden ZZP’ers in 2021 gemiddeld €43.700 bruto per jaar. Het modale inkomen kan hier dus onder of boven liggen. In de lijst hieronder vind je het modale inkomen voor populaire bedrijfstakken.

Het modale inkomen van een ZZP’er in 2023 verschilt per branche.

 • Financiële dienstverlening - €65.000
 • Bouw - €40.000
 • Zorg - €30.000
 • Cultuur, sport en recreatie - €18.000

Voor meer informatie over de modale inkomens van ZZP'ers per branche kun je naar de website van het cbs gaan.

Het is belangrijk om op te merken dat deze bedragen slechts een indicatie zijn en dat het modale inkomen van een zzp’er sterk kan variëren afhankelijk van verschillende factoren. Naarmate je langer onderneemt, bouw je meer ervaring op en wordt je werk – over het algemeen – beter. Dit resulteert erin dat ervaren ondernemers doorgaans meer verdienen dan startende ondernemers.

Welke algemene factoren kunnen invloed hebben op het modale inkomen?

Er zijn een aantal factoren die het modale inkomen in Nederland kunnen beïnvloeden. Deze factoren kunnen variëren in intensiteit en impact afhankelijk van het land en de specifieke economische en sociale context.

 • Economische groei
  Als de economie groeit, neemt de productiviteit toe en ontstaan er meer banen. Dit kan leiden tot hogere lonen en een stijging van het modaal inkomen.
 • Technologische vooruitgang
  Technologische ontwikkelingen kunnen leiden tot een hogere productiviteit en efficiëntie in bedrijven, wat kan resulteren in hogere lonen en een stijging van het modale inkomen.
 • Arbeidsmarkt
  Wanneer er meer vraag is naar werknemers dan dat er aanbod is, kan dit leiden tot een stijging van het modale inkomen, omdat werkgevers meer moeten bieden om geschikt personeel aan te trekken.
 • Opleidingsniveau
  Over het algemeen hebben hoger opgeleide mensen een hoger inkomen dan lager opgeleide mensen. Daarom kan een stijging van het opleidingsniveau van de bevolking leiden tot een stijging van het modale inkomen.
 • Inflatie
  Wanneer de inflatie hoog is, kunnen de prijzen van goederen en diensten stijgen, wat kan leiden tot een daling van de koopkracht van het modale inkomen.
 • Belastingen
  Wanneer de belastingdruk toeneemt, kan dit leiden tot een daling van het netto inkomen van huishoudens, wat kan resulteren in een daling van het modale inkomen.

Factoren die het modale inkomen van zelfstandigen beïnvloeden:

Naast algemene factoren die invloed hebben op het modaal inkomen van Nederland, zijn er ook factoren die het inkomen van een zelfstandige kan beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke factoren:

 • Type werk
  Het soort werk dat je doet en de vraag naar dat werk kan van invloed zijn op het inkomen. Als er veel vraag is naar jouw diensten en je unieke vaardigheden hebt, kun je waarschijnlijk meer geld verdienen dan als er minder vraag is naar jouw diensten.
 • Uurtarief
  Het uurtarief dat je in rekening brengt voor je diensten speelt ook een belangrijke rol in je inkomen. Als je een hoger uurtarief hebt, kun je meer verdienen, maar het kan ook de vraag naar jouw diensten verminderen.
 • Ervaring
  Hoe langer je al bezig bent hoe meer ervaring je hebt. Dit zorgt er voor dat je misschien ook efficiënter werkt, wat ook van invloed kan zijn op je inkomen. Als je in staat bent om je werk sneller en beter te doen dan je concurrenten, kun je meer klanten aantrekken en meer geld verdienen.
 • Kosten
  De kosten die je maakt om je bedrijf te runnen, kunnen ook van invloed zijn op je inkomen. Als je hoge kosten hebt, zoals huur, apparatuur en verzekeringen, kan dit je inkomen verminderen.
 • Netwerk
  Als ZZP'er kan het opbouwen van een goed netwerk van klanten en relaties je inkomen vergroten. Het hebben van een groot netwerk kan leiden tot meer opdrachten en meer inkomsten.
 • Belastingen
  Als ZZPer moet je zelf belastingen betalen, wat van invloed kan zijn op je inkomen. Het is belangrijk om de belastingregels goed te begrijpen en ervoor te zorgen dat je voldoende geld opzij zet om belastingen te betalen.
 • Concurrentie
  De concurrentie kan ook van invloed zijn op je inkomen. Als er veel andere zzp’ers zijn die vergelijkbare diensten aanbieden, kan dit de prijs en de vraag beïnvloeden.
 • Economische omstandigheden
  De economische omstandigheden kunnen ook van invloed zijn op je inkomen. In tijden van economische neergang kan het moeilijker zijn om werk te vinden en je inkomen te behouden.

Wil jij nou eenvoudig je inkomsten bijhouden als ZZP'’er? Dat kan makkelijk met het online boekhoudprogramma van Informer! Probeer nu 30 dagen gratis!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Sneller winstaangifte doen dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer

Dankzij de koppeling tussen Nextens en Informer upload je eenvoudig een brugstaat van je Informer-administrayie in de aangiftesoftware, dat bespaart veel tijd.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis