Zelf boekhouden of uitbesteden aan mijn financieel dienstverlener?

Zelf boekhouden of uitbesteden aan mijn financieel dienstverlener?

Als ondernemer is het logisch dat je twijfelt of je de boekhouding zelf moet gaan doen, of dat je het toch aan je financieel dienstverlener vraagt. Je bent immers ondernemer, en geen financieel expert. Echter kunnen wij je vertellen dat je ook helemaal geen financieel expert hoeft te zijn om het zelf te doen, sterker nog, het is ontzettend eenvoudig! Natuurlijk staat je adviseur niet helemaal buitenspel. Hoe hij dan wel van pas kan komen, leggen we uit in deze blog, samen met andere vragen die je misschien wel hebt.

Wat kan ik allemaal zelf (en samen met robots) doen?

Veel meer dan je denkt! Het grootste deel van de boekhouding kun je eigenlijk heel gemakkelijk zelf doen. Dat komt omdat er tegenwoordig heel veel taken geautomatiseerd worden door boekhoudrobots, waardoor de simpelste dingen voor jou overblijven. De volgende zaken worden geautomatiseerd:

 • Inkoopfacturen in de boekhouding ontvangen;
 • Betalingen koppelen aan in- of verkoopfacturen;
 • Factuurinformatie herkennen en verwerken;
 • Btw-bedragen direct doorzetten naar de btw-aangifte;
 • Een afschrijfschema maken;
 • Financiële overzichten zoals de balans en winst- en verliesrekening bijwerken.

Zo blijven er nog een aantal dingetjes over die je zelf kunt doen in de boekhouding:

 • Facturen opmaken en versturen naar relaties;
 • Gewerkte uren registreren;
 • Je bankrekening koppelen, zodat betalingen direct in je boekhouding staan;
 • Herinneringen sturen of een incassoproces starten;
 • Kosten en uitgaven koppelen aan (zelfgemaakte) kostencategorieën;
 • Activa toevoegen;
 • Relaties toevoegen;
 • Zakelijke ritten registreren;
 • Betalingen die nog niet automatisch verwerkt zijn verwerken;
 • Btw-aangifte versturen binnen 1 minuut, en betalen met iDEAL.

Hoppa! Dit is eigenlijk alles wat je moet kunnen om een gedegen boekhouding bij te houden, dat kan je dus makkelijk zelf. En twijfel je toch nog een beetje aan je kunsten? Dan kun je altijd de gratis cursus volgen!

Maar wat kan mijn adviseur dan nog wel doen?

Eigenlijk moet je het zo zien: jij doet de basis boekhouding zelf, en je laat je financieel dienstverlener je fiscaal adviseren. Financieel dienstverleners kennen alle regels rondom de belastingvoordelen, het is dan ook altijd handig om samen te werken met een adviseur voor fiscale optimalisatie:

 • Wanneer je de btw wel of niet mag aftrekken;
 • Of een auto van de zaak in jouw geval handig is of niet;
 • Checken of de btw-aangifte inderdaad goed staat;
 • Checken of je bepaalde zaken goed geboekt hebt.

Zo zie je dus dat de rol van de financieel dienstverlener is veranderd. Waar deze vroeger eigenlijk alles voor je deed, zet je hem nu maximaal in voor expertise die voor jou onmisbaar is, dagelijkse boekhouding doe je gewoon zelf. In InformerOnline kun je gratis samenwerken met jouw adviseur. Hij of zij logt namelijk gewoon op afstand in om te checken hoe het gaat, vanuit het speciale accountancyportal.

Werken alle financieel dienstverleners op deze manier?

Nog niet alle adviseurs zijn gewend aan deze manier van werken. Het zou best kunnen zijn dat een accountant die hieraan niet gewend is, jou aanbeveelt om de boekhouding door hem te laten doen. Let hier wel mee op, dit kost je namelijk ontzettend veel geld, en dat terwijl je het gewoon zelf kan.Gelukkig zijn er ook financieel dienstverleners die compleet gewend zijn aan deze manier van werken. Onze gecertificeerde, en geregistreerde Informer-adviseurs weten precies hoe Informer werkt, en begrijpen ook hoe zij in een nieuwe rol kunnen samenwerken met jou als ondernemer.Ontdek hier Informer-adviseurs in jouw buurt →

Hoe zit het met tijd en kosten?

Het staat vast dat zelf boekhouden jou waarschijnlijk meer tijd zal kosten dan wanneer je het aan een financieel dienstverlener uitbesteedt. Daarentegen zijn de kosten natuurlijk vele malen lager als je gewoon een boekhoudprogramma gebruikt. Bij InformerOnline kun je al vanaf €12,- per maand aan de slag, waar een boekhouder wel tussen de €40 en €80 per uur kan kosten. Hoe lang een adviseur bezig is met de boekhouding verschilt natuurlijk, maar reken maar dat het duurder is dan het zelf doen.

En wat nou als het fout gaat?

Uiteraard wil je niet dat je allerlei fouten gaat zitten maken als je zelf de boekhouding doet. Gelukkig zijn daarvoor 2 oplossingen. Ten eerste zal InformerOnline meldingen geven als bijvoorbeeld een boeking niet in evenwicht is. Bovendien is ook het samenwerken met de financieel dienstverlener hier een oplossing, want als je de boekhouding zelf doet, kun je natuurlijk altijd nog bepalen of je een adviseur af en toe laat controleren.Tenslotte kun je in InformerOnline gebruik maken van een fantastische samenwerking met de Belastingdienst. Namelijk de boekhoudkundige hulp! Dit zijn eigenlijk een soort meldingen waarin je direct vanuit de Belastingdienst geholpen wordt tijdens het doen van je boekhouding. Handig en betrouwbaar!Op die manier is het dus eigenlijk bijna niet mogelijk om fouten te maken. Tenslotte zit jij altijd bovenop je cijfers en kun je dus precies zien hoe jouw bedrijf ervoor staat, daardoor kun je misschien zelfs wel fouten voorkomen!

FAQ
Probeer Informer nu 30 dagen gratis
Probeer vrijblijvend en gratis 30 dagen alle functies van Informer.
Probeer gratis

Sneller online betalingen ontvangen dankzij samenwerking tussen MultiSafepay en Informer

Vanaf nu kunnen gebruikers sneller betalingen ontvangen via MultiSafepay, zij maken het mogelijk om de factuur te voldoen met verschillende betaalmethoden (42+!).
Lees verder

Waar moet je als ZZP'er zijn om te Netwerken? - 4 Uitgebreide Tips

Hoe vind je nieuwe opdrachtgevers als zzp'er, blijf je in contact met vakgenoten en ontdek je kansen om te netwerken? Ontdek het allemaal in deze blog!
Lees verder

B Corp Month - Wat houdt het in en wat betekent het voor jou als ondernemer?

B Corp Month is een wereldwijde campagne. Elk jaar slaan B Lab en de B Corp gemeenschap hun handen ineen om te vieren wat het betekent om B Corp te zijn.
Lees verder

Probeer Informer nu 30 dagen gratis!

Probeer het gratis