Deadlines voor je aangiften: dit zijn de 3 belangrijkste in 2022!

Denk je klaar te zijn met school, heb je alsnog allerlei deadlines waaraan je je moet houden… En niet zomaar wat onbelangrijke deadlines. Als ondernemer ben je volgens de Belastingdienst (vaak, niet altijd) verplicht om btw-aangifte te doen. Bovendien moet je de inkomstenbelasting doorgeven en kan het zijn dat je de vennootschapsbelasting aangifte moet invullen. Voor al deze verschillende aangiften komt de uiterste verzend- of betaaldatum eraan. Welke data dat zijn en nog wat extra tips voor het versturen van je aangiften lees je hier!

Btw-aangifte Q1, 2022: 30 april, 2022

De aangifte der aangiften: de omzetbelasting. Wat betreft de btw-aangifte is de deadline ontzettend strikt. Verstuur en betaal jij hem om 0:00:01 op 1 mei? Dan ben je simpel weg te laat. Op het moment dat je inderdaad te laat bent, zal je een verzuimboete ter waarde van €65 ontvangen. Heb je de aangifte wel op tijd verstuurd, maar nog niet betaald voor de deadline? Dan ontvang je alleen een betaalboete, dat is een bedrag tussen de €50 en €5.278, afhankelijk van de hoogte van je het te betalen bedrag (3% daarvan).

Inkomstenbelasting 2021: 30 april, 2022

Waar vorig jaar de deadline voor de inkomstenbelasting nog 8 mei was i.v.m. het coronavirus, is het dit jaar gewoon weer 30 april. Raak dus niet in de war! Uiteraard kun je ook voor die tijd om uitstel vragen. De deadline is dan 1 september.

Let daarnaast op dat je niet altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting bent. Dat kun je hier checken. Zorg bovendien dat je goed op de hoogte bent van alle aftrekposten die je kunt toepassen, zodat je wat minder belasting hoeft te betalen over je winst. Tenslotte moet je even nalopen of je de bijtelling voor privégebruik van je auto, en zakelijke kosten al hebt afgetrokken.

Vennootschapsbelasting 2021: 31 mei, 2022

Klinkt deze term nieuw voor jou als ZZP’er of VOF? Geen zorgen, vennootschapsbelasting is namelijk bedoeld voor BV’s, NV’s, en soms ook voor stichtingen en verenigingen. Dus is jouw bedrijf één van de genoemde rechtsvormen, schrijf dan ook deze datum in je agenda!

Het kan ook zijn dat je de VPB aangifte op een andere datum moet doen. Dat is in het geval dat jouw korte boekjaar in een andere maand eindigt. Je doet de VPB aangifte dan uiterlijk 5 maanden na deze datum.

Waar moet je verder nog even aan denken?

Nu dat je de deadlines en wat aangifte-specifieke zaken in je hoofd hebt, ben je nog niet voor de volle 100% voorbereid… Gelukkig hebben wij nog wat extra tips voor je, daarna ben je er helemaal klaar voor!

Je moet altijd aangifte doen

Of je nou een omzet van €5 miljoen hebt of €0, als ondernemer ben je verplicht btw-aangifte te doen zodra je je omzetbelastingnummer hebt ontvangen en ingeschreven bent bij de KVK. Dat geldt dus ook voor starters, ook al heb je dit kwartaal nog helemaal niets gedaan. Voorkom problemen, en doe altijd netjes de aangifte.

Vergeet privézaken niet

Betaal jij alimentatie aan een partner, heb je een hypotheek, of hoge ziektekosten? Vergeet ook al deze elementen niet in de inkomstenbelasting! Als ZZP’er verwerk je namelijk niet alleen de zakelijke belastingen, maar ook privé.

Minder belasting door aftrekposten

Misschien wel de belangrijkste zaak voor ondernemers: aftrekposten. Voor alle types aangiften zijn er regelingen beschikbaar die ervoor zorgen dat je minder belasting betaalt. Om jezelf niet te kort te doen is het belangrijk dat je goed naloopt welke voor jou van toepassing zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek, kleineondernemersregeling, of MKB-winstvrijstelling. Bekijk hier alle zakelijke en niet-zakelijke aftrekposten.

Een overzichtelijke administratie

Als jouw boekhouding een puinhoop is, wordt het doen van de btw-, inkomstenbelasting- en vennootschapsbelasting aangiftes een lange, en moeilijke opgave. Daarom is het handig om online te boekhouden. In het online boekhoudprogramma InformerOnline heb je altijd automatisch en real-time overzichten van je financiën. Bovendien wordt de btw-aangifte altijd automatisch bijgewerkt als je facturen ontvangt en verzendt. Dat betekent dat je aan het eind van het kwartaal letterlijk in 2 minuten alles verstuurd en betaald hebt. Normaal gesproken zou je daar misschien wel dagen mee bezig zijn…

Geloof je het nog niet? Test het dan maar zelf, 30 dagen gratis!