Wat is de Zelfstandigenaftrek in 2021?

Ben jij ondernemer? Dan heb je recht op een aantal belastingvoordelen. Zo ook de zelfstandigenaftrek 2021. De zelfstandigenaftrek is de meest bekende aftrekpost voor zelfstandige ondernemers. Je hebt voor het jaar 2021 recht op €6.670 aftrek. Tot aan 2036 verlaagt de overheid stapsgewijs de zelfstandigenaftrek tot €3.420. In 2020 was de aftrek €7.030.

Voorwaarden zelfstandigenaftrek 2021

De zelfstandigenaftrek klinkt natuurlijk erg aantrekkelijk. Maar voordat jij als ondernemer in aanmerking komt voor deze aftrekpost moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Ten eerste moet de Belastingdienst jou zien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Dit bepaalt men op basis van een aantal kenmerken van jouw onderneming. Via de ondernemerscheck van de Belastingdienst kun jij checken of jij ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.
  • Daarnaast moet je voldoen aan het urencriterium. Dat wil zeggen dat je jaarlijks een bepaald aantal uur moet besteden aan je onderneming. In dit geval gaat het om 1225 uur.
  • Bovendien moet het bedrijf door jezelf worden geleid. Natuurlijk kan het voorkomen dat je samen met iemand anders een bedrijf runt. Ook dan voldoe je nog aan deze eis.
  • Tenslotte moet je aan het begin van het kalenderjaar nog een leeftijd van onder de 65 hebben. Ben je 64 en word je dus 65 midden in het jaar? Dan ben je nog wel safe!

Over de hoogte van je winst hoef je je in principe geen zorgen te maken. Het maakt niet uit of je €10.000 of €100.000 per jaar wint. Zolang je aan de bovenstaande voorwaarden voldoet kom jij in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek. De hoogte van deze aftrekpost is ook altijd hetzelfde voor iedereen; €6.670. En is je winst te laag om dit bedrag te verrekenen? Dan wordt het resterende bedrag alsnog verrekend over de komende 9 jaar.

Het grote voordeel van de zelfstandigenaftrek

Maar wat is het grootste voordeel van de zelfstandigenaftrek? Je houdt meer geld over! Het klinkt natuurlijk apart als we zeggen dat de €6.670 van je zuurverdiende winst wordt afgetrokken. Maar het enige wat daadwerkelijk daalt is de winst waarover je belasting moet betalen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je winst wordt afgepakt. ;)

Uiteindelijk houd je dus alleen maar meer geld over!

Wat nou als ik starter ben?

Ook als starter heb je recht op de zelfstandigenaftrek. Maar dat is niet het enige. Om starters een extra steuntje in de rug te geven kunnen zij gebruik maken van de zogenaamde startersaftrek. De startersaftrek zorgt ervoor dat je nog eens een extra aftrekpost van €2.123 hebt. Hiervan kun je natuurlijk niet altijd van gebruik blijven maken. Om in aanmerking mag je in de afgelopen 5 jaar maximaal 1 jaar ondernemer zijn geweest. Daarnaast mag je in deze periode maar maximaal 2 keer de startersaftrek toepassen.

Je boekhouding perfect geregeld!

Ook aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek moeten worden verwerkt in je administratie. Met online boekhoudprogramma InformerOnline is dat hartstikke eenvoudig. Administreer al je kosten en inkomsten met behulp van robots. Verstuur online facturen die ook nog eens meteen verwerkt worden. Bovendien stuur je de btw-aangifte binnen 2 minuten naar de Belastingdienst en betaal je deze met iDEAL!

Zelfstandigenaftrek 2021 toepassen in InformerOnline
Download de printversie

Deel dit artikel!