Het grote ABC van een online Boekhoudprogramma! (Deel 1/2)

Wie kent het niet van een trouwerij of verjaardag, en oudoom of -tante die enthousiast een ABC begint voor te lezen van een wit papiertje. Voor de een een ergernis, voor de ander een garantie voor succes. En omdat Informer dit jaar 25 jaar wordt hebben wij onze eigen ABC gemaakt. Gewoon, omdat het kan.

De A is van… Afschrijven

De kans is groot dat je dit moet doen als je iets van meer dan €450 hebt gekocht, zoals een telefoon of laptop. Gelukkig kun je dit allemaal eenvoudig regelen met InformerOnline. Na het instellen worden de afschrijvingen dan helemaal automatisch voor je uitgevoerd.

De B is van… BTW aangifte

De kans is groot dat je als ondernemer iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar de btw aangifte naar de Belastingdienst moet sturen. Dit kun je doen door na een goede controle, door jezelf of door iemand anders, de aangifte met één klik te versturen. Om de btw aangifte voor ZZP’ers te verbeteren is de Belastingdienst zelfs een speciale pilot gestart. Met InformerOnline kun je meedoen met deze pilot voor de btw aangifte.

De C is van… CashflowCheck

Je cashflow wordt gevormd door al je inkomende en uitgaande kasstromen (cash en online) in een bepaalde periode. Meestal wordt de cashflow per maand bekeken. Als je een negatieve cashflow hebt gaat er meer geld uit je bedrijf dan dat er binnenkomt. Dit kan een keertje voorkomen, maar als de cashflow structureel negatief is kun je in grote problemen komen. Je kan dan na een tijdje je eigen facturen niet meer betalen, je geld is op. Daarom is het belangrijk je cashflow goed in de gaten te houden. Gelukkig kom je met de CashflowCheck van InformerOnline niet voor verrassingen te staan.

De D is van… Dashboard

Het Dashboard is het startpunt van je online boekhouding bij InformerOnline. Of je nu inlogt op je browser of met de app voor de smartphone, het dashboard laat direct de belangrijkste cijfers van je administratie zien. Op die manier heb je in één oogopslag een goed beeld van je boekhouding.

De E is van… E-mail

Fysieke is inmiddels al lang ingehaald door elektronische oftewel e-mail. Zo versturen en ontvangen ondernemers steeds meer facturen netjes in hun online mailbox. Ook met InformerOnline stuur je jouw verkoopfacturen direct per e-mail naar de klanten. Maar niet alleen voor je uitgaande facturen, ook voor de inkomende facturen hebben we iets slims bedacht. Zo heeft jouw boekhouding bij Informer een eigen e-mailadres, waar je je facturen direct naar toe kunt (laten) sturen. Stuur al je mailtjes met één klik door of geef je leverancier voor de facturatie het e-mailadres van je boekhouding. Op die manier staan al je facturen in een paar seconden op de goede plaats!

De F is van… Fotograferen

De tijd van facturen bewaren in een map en rijen ordners op de plank is voorbij. Tegenwoordig sla je de financiële documenten op in de cloud, direct bij de boeking in je online boekhoudprogramma. De Belastingdienst heeft zelfs laten weten dat je na het maken van een goede foto, waarbij alle informatie goed staat afgebeeld, het originele document niet meer hoeft te bewaren.  Zo maak je met InformerOnline een foto van al je bonnen en facturen en staat alles direct online. Easy.

De G is van… Grootboekrekening

Op een grootboekrekening verzamel je alle kosten en inkomsten van dezelfde soort. Zo koppel je al je telefoon- en internetfacturen aan de categorie Telecommunicatie. De term ‘grootboekrekening’ stamt nog uit het traditionele boekhouden, daarom gebruiken we bij InformerOnline liever de term ‘categorie’.

De H is van… Herinnering

Als een klant jouw factuur niet op tijd heeft betaald, kun je overwegen om een herinnering te sturen. Dit is een net berichtje dat je per e-mail stuurt om de klant te herinneren aan jouw factuur. Het kan natuurlijk gebeuren dat je een factuur per ongeluk vergeet. Herinneringen en aanmaningen zijn onderdeel van je debiteurenbeheer en kun je heel eenvoudig direct met InformerOnline versturen. Met Informer Sneller Betaald wordt namelijk precies bijgehouden wat de status van een verkoopfactuur is en of je al een herinnering zou moeten versturen. De teksten zijn helemaal naar jouw smaak aan te passen en uiteindelijk stuur je herinneringen en aanmaningen ook met één muisklik.

payt incassobureau

De I is van… iDeal

Met InformerOnline kun je jouw verkoopfactuur niet alleen direct online per e-mail naar je klanten versturen, je kunt je klant ook makkelijk en snel laten betalen. Door te koppelen met een van onze betaalproviders kun je een betaal-link toevoegen bij je factuur en in je e-mail. Jouw klanten kunnen jouw factuur dan direct via iDeal betalen en de administratie wordt op de achtergrond automatisch bijgewerkt.

De J is van… Jaarafsluiting

Aan het begin van een nieuw jaar kun je het afgelopen boekjaar afsluiten. Je zorgt dat je geen facturen uit het jaar mist, controleert de btw op jaarbasis en kunt het boekjaar blokkeren voor toekomstige boekingen. Zo voorkom je dat je per ongeluk een factuur van januari 2018 op de automatische piloot in januari 2017 boekt. Lees in deze blog alles over het afsluiten van het jaar.

De K is van… Kilometerregistratie

Als je jouw auto zakelijk rijdt of met bijtelling te maken hebt, kan het nodig zijn om een sluitende kilometerregistratie bij te houden. Maar ook als je ZZP’er bent en je privé-auto ook voor zakelijke ritjes gebruikt is het handig om al je kilometers netjes te registreren. Je mag dan immers je kilometers als zakelijke kosten declareren en dat verlaagt je winst en betekent dus minder belasting. Gelukkig kun je met InformerOnline al je kilometers netjes invoeren bij je boekhouding. Op die manier doe je jezelf nooit meer tekort. Wil je het helemaal goed aanpakken? Dan kun je overwegen om een abonnement bij TrackJack af te sluiten. Met een speciaal kastje in jouw auto komen al je kilometers dan zelfs automatisch in je boekhouding!

De L is van… Lay-Out

Als je een online factuur verstuurt wil je er natuurlijk wel zeker van zijn dat de factuur goed bij je past. Je verkoopfactuur is immers een belangrijk visitekaartje van jouw business. Daarom kun je bij InformerOnline kiezen uit een van onze templates of gewoon je eigen briefpapier uploaden. Op die manier stuur je een factuur die altijd goed bij jou en je business passen.

De M is van… Memoriaal

In het memoriaal verwerk je boekingen die niet gelijk te maken hebben met een factuur, bon of bankrekening. Zo kun je een bonnetje dat je met je privé-rekening hebt betaald heel snel en eenvoudig via het memoriaal verwerken. Ook de Kleineondernemersregeling  voor de btw verwerk je met een aantal klikken in je administratie.

Volgende week het tweede deel van het grote ABC voor online boekhouden!

Heb jij nog geen online boekhouding? Neem dan een gratis proefaccount en gun ook een snelle en efficiënte online administratie.