Wettelijk verplicht: houd je administratie op orde

Je administratie op orde houden, dat is voor de meeste ondernemers geen leuke maar wel een noodzakelijke klus. Je wilt immers niet dat de papieren een puinhoop zijn, want dan houd je geen overzicht over hoe je bedrijf ervoor staat. Binnenkort komt er nog een reden bij om te zorgen dat je administratie goed georganiseerd is. De faillissementswet wordt – als het voorstel van Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wordt aangenomen – aangescherpt. Als een ondernemer failliet gaat en vervolgens geen financiële administratie kan overleggen, riskeert hij of zij een aanklacht voor faillissementsfraude.

Online boekhoudsysteem de oplossing?

Natuurlijk weet ik als geen ander hoe simpel het kan zijn om je administratie overzichtelijk en helder te ordenen. De meest eenvoudige manier is met een online boekhoudsysteem zoals het onze: je houdt digitaal, waar en wanneer je maar wilt, offertes, facturen en aanmaningen bij. Meestal heb ik niet veel overredingskracht nodig om ondernemers ervan te overtuigen dat boekhoudkundige software de toekomst is. Dat het je werk makkelijker maakt, zodat je als ondernemer meer tijd overhoudt voor zaken die je echt aanspreken.

Gevangenisstraf

Dankzij het voorstel van Minister Opstelten wordt het voor mij alleen maar makkelijker om het belang van een geordende administratie te onderstrepen. Ondernemers riskeren als het voorstel wordt aangenomen namelijk een gevangenisstraf van maximaal twee jaar op het moment dat na een faillissement blijkt dat er een gebrek aan een financiële administratie is!

Momenteel buigen de deskundigen – politici, belangenorganisaties en wetenschappers – zich over het voorstel. In oktober koppelen ze hun bevindingen terug naar de minister, die de wet vervolgens bij de Tweede Kamer kan aanbieden. Benieuwd of het erdoor komt. Maar één ding is zeker: een administratie die je op orde hebt, geeft je hoe dan ook – aangescherpte wet of niet – een beter gevoel.