Vertrouwen op iemands blauwe ogen?

Yes, een nieuwe klant! Dat is natuurlijk het eerste waar je aan denkt als iemand ‘ja’ zegt tegen je product of diensten. Maar kan die klant jouw werk wel betalen en doet hij dat keurig op tijd? Het loont altijd om een check uit te voeren naar de financiële gezondheid van het bedrijf waarmee je gaat samenwerken. Immers: liever nu een teleurstelling – het bedrijf is ‘dubieus’ en dus besluit je de opdracht niet aan te nemen – dan straks, op het moment dat je al veel werk hebt verzet en je producten of diensten hebt geleverd.

Check bij de KvK

Bij een nieuwe klant is het altijd even aftasten. Is het een snelle betaler die keurig op tijd alles overmaakt of moet je er achteraan zitten? Erger nog, soms kun je het treffen dat een klant naar volle tevredenheid jouw werk in ontvangst neemt en zich vervolgens akelig stil houdt. Je krijgt het gevoel afgewimpeld te worden en het ene smoesje volgt het andere op. Het blijkt dat de klant niet kredietwaardig is en je dus letterlijk en figuurlijk met lege handen staat.

Daarom voer ik altijd bij een nieuwe klant een korte check uit door het handelsregister van de Kamer van Koophandel te raadplegen. Je kunt dan bijvoorbeeld zien of een bedrijf is uitgeschreven of zelfs failliet is. Naast het KvK handelsregister zijn er nog andere instanties die je kunt raadplegen als je meer over de financiële gezondheid van je nieuwe klant wilt weten. Organisaties die een heel rapport opstellen over het bedrijf, zodat je weet of iemand kredietwaardig is of niet. Lastig is wel dat dit een momentopname kan zijn.

Bij twijfel, niet doen

Je kunt ook proberen of je op internet een indruk van het bedrijf of de ondernemer kunt opdoen, bijvoorbeeld dankzij recensies, forums of een zakelijke pagina op social media. Vertrouw dus vooral niet uitsluitend op iemand zijn (of haar…) blauwe ogen. Als je al direct twijfelt bij iemand zijn verhaal en er voor je gevoel ‘iets’ niet klopt, dan is dat vaak ook zo! Iemand kan zich nog zo goed en mooi voordoen, maar de harde cijfers bewijzen misschien wel het tegendeel. Niet voor niets is het gezegde ‘praatjes vullen geen gaatjes’.

Slim Debiteurenbeheer

Niets is zo vervelend dan achter je eigen geld aanzitten. Daarom schrijf ik in deze blog hoe je dat kunt proberen te voorkomen. Door je ogen en oren open te houden, op je verstand én je fingerspitzengefühl af te gaan en de feiten te checken. En is het toch nodig dat je nogmaals naar je geld vraagt? Zorg voor een geautomatiseerd (online) boekhoudprogramma. Dat scheelt je een hoop tijd, geld en ergernis. In ons (online) factureringspakket bijvoorbeeld, wordt het je makkelijk gemaakt doordat je direct online herinneringen kunt sturen. Direct aanmanen nadat de factuur vervallen is, werkt het best. Hoe harder je achter je factuur jaagt, hoe eerder iemand er iets mee doet. Sommige ondernemers voelen zich daar ongemakkelijk bij. Met een geautomatiseerd systeem kun je zakelijke afstand bewaren terwijl tegelijk alles voor je wordt geregeld.

informer sneller betaald debiteurenbeheer

En ja, ik snap dat je bij een nieuwe opdracht niet als eerste stilstaat bij aanmaningen en kredietwaardigheid. Uit enthousiasme ben je geneigd om er direct vol voor te gaan. Dat is de drive die veel ondernemers vast herkennen. Tegelijk is ondernemen ook je zakelijke verstand en kalmte bewaren. Niet alleen maar gepassioneerd over je product of dienst nadenken, wat we het liefst doen, maar ook kijken of de betalingen in orde komen. Met een voorliefde voor het ontwikkelen van boekhoudkundige software, heb ik the best of both worlds: ik bedenk graag slimme oplossingen om (digitaal) factureren en aanmanen eenvoudig te maken.

Eigen bedrijf? Bespaar zoveel mogelijk tijd!

Geef aan wat voor ondernemer jij bent en ontdek hoe jij meer tijd kunt besparen.