Is ondernemerschap aan te leren?

Afgelopen weekend vroeg ik me het volgende af: “Is het ondernemerschap aan te leren of is het iets wat in je bloed moet zitten?”. Een goede reden om daar deze week een blog over te schrijven. Uiteraard omschrijf ik in deze blog alleen mijn mening, maar ik denk dat het een mooi onderwerp is met veel ruimte voor discussie. Ik ben daarom benieuwd hoe anderen hierover denken.

Om maar meteen met mijn mening in huis te vallen, ik denk dat het ondernemerschap in je bloed zit. Dat wil niet zeggen dat sommige aspecten niet zijn aan te leren, maar de essentie van het ondernemerschap zit in je karakter. Je moet over bepaalde eigenschappen beschikken.

1. Risico’s durven nemen

Eén van deze eigenschappen, is dat je risico’s moet durven nemen. Soms zijn het ingecalculeerde risico’s, maar het kan ook een sprong in het diepe zijn. Als ondernemer ben je nu eenmaal een jager. Je gaat op jacht naar (nieuwe) kansen en dat vergt soms beslissingen waar je de uitkomst totaal niet van weet. Het kan iets heel moois opleveren, maar je kan ook flink ‘op je bek gaan’. Dat zijn de risico’s van het ondernemerschap en daar moet je niet bang voor zijn.

Risico’s nemen wil ook zeggen dat je moet durven te vertrouwen op de kunde van anderen. Wanneer je bedrijf groter wordt, kan je niet alles zelf blijven behappen. Werknemers zullen bepaalde werkzaamheden overnemen. Je draagt verantwoordelijkheden over aan iemand anders en je moet durven te vertrouwen op zijn of haar kwaliteiten.

2. Doorzettingsvermogen

Als ondernemer ben je continu aan het inspelen op veranderende situaties en jij draagt het risico voor de uitkomst daarvan. Hoe goed en kundig je ook bent, het zal niet altijd gaan zoals jij het wilt. Tegenslagen horen nu eenmaal ook bij het ondernemerschap, dus hoe sterk sta jij in je schoenen? Hoe ga jij met deze tegenslagen om? Als ondernemer moet je over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikken. Je moet overtuigd zijn van de uiteindelijke goede afloop, zelfs als je een keer het verlies moet nemen. Sterker nog, je moet zelfs het verlies durven nemen in bepaalde situaties om erger te voorkomen en vervolgens je doorzettingsvermogen gebruiken om met andere zaken er weer bovenop te komen. Het ondernemerschap kent mooie pieken, maar ook dalen.

3. Out of the box denken

Je kunt het of je kunt het niet, ‘out of the box denken’. Het vergt creativiteit om met oplossingen of met hele nieuwe ideeën te komen. Je moet anders kunnen denken dan de massa. Als ondernemer ben je nu eenmaal altijd op zoek naar iets nieuws. Om te groeien, moet je uit je comfort zone kunnen stappen om vervolgens  tot nieuwe inzichten te komen. Sommige paden zijn al zo vaak bewandeld, dat je er vanaf moet stappen om iets nieuws te ontdekken. Het ondernemerschap vergt creativiteit om net iets anders te denken of te handelen dan de meerderheid.

Hoe denk jij over ondernemerschap?

Uiteraard behoren er nog veel meer eigenschappen bij het ondernemerschap dan die hierboven zijn omschreven. Denk maar eens aan:

  • zelfdiscipline
  • communicatieve en sociale vaardigheden
  • stressbestendigheid
  • enthousiasme
  • leiderschap
  • overtuigingskracht

Met deze blog heb ik proberen te omschrijven hoe ik over dit onderwerp denk, maar hoe denk jij over het ondernemerschap? Zit ondernemerschap in je bloed of is het aan te leren? Ik verneem graag jullie mening.