Laat je niet foppen door een spookfactuur

Een factuur die er uitziet als een ‘echte’ factuur, maar het eigenlijk niet is… Spookfacturen worden ze genoemd. Ieder jaar trappen helaas veel ondernemers in deze valkuil. Simpel gezegd word je gewoonweg opgelicht. Want voor je het weet zit je vast aan een aanbieding die je helemaal niet wilde hebben. Zonde! Want het geld, dat zie je niet meer terug. Zelf krijgen wij meerdere malen per jaar een spookfactuur in de bus. Ik gooi ze altijd weg, omdat ik weet van wie ik een factuur krijg en dus ook weet wanneer ik te maken heb met een poging tot fraude. Dat is het voordeel van een administratie die op orde is. Helaas zijn er genoeg ondernemers die net even wat minder alert zijn. Mijn tip is daarom: altijd opletten wat je betaalt!

Wees alert

Voor veel ondernemers zal het herkenbaar zijn; nog snel even wat facturen afhandelen. Voor de vakantie, voor het weekend of voordat je naar een congres of op zakenreis gaat. Juist op die momenten kunnen foutjes erin sluipen. Je bent minder oplettend of gehaast en voor je het weet maak je een spookfactuur over. Meestal gaat het niet om gigantische bedragen; de oplichters weten dat bij facturen van ‘slechts’ enkele honderden of tientallen euro’s ondernemers minder oplettend zijn dan als het bedrag in de duizenden euro’s loopt.

Weet wat je overmaakt en aan wie

Een goede tip om te voorkomen dat je spookfacturen overmaakt, is om allereerst te zorgen dat je administratie op orde is. Met een (online) boekhoudprogramma zie je precies welke facturen openstaan en bij wie. Zelfs in het buitenland of waar dan ook kun je inloggen en zelf de facturen bekijken.  Dat overzicht is essentieel. Voor jezelf als ondernemer, maar ook als je afwezig bent en je de verantwoordelijkheid voor je administratie overdraagt aan een medewerker. Bekijk een factuur altijd goed en maak niet ‘op de automatische piloot’ het geld over, ook al gaat het om tientjeswerk. Waar betaal je eigenlijk voor? Is het een product dat je echt hebt gekocht, of een dienst die je daadwerkelijk hebt afgenomen? Wees alert. Zo voorkom je onnodige foutjes, waar fraudeurs van profiteren!

PS Nog een tip: check www.fraudehelpdesk.nl. Op deze site vind je een overzicht van bij het meldpunt aangemelde spookfacturen. Ruik je zelf onraad bij een factuur, kijk of deze in het overzicht staat. Zo niet, dan kun je de spookfactuur zelf aanmelden zodat andere ondernemers gewaarschuwd zijn.

Heb je zelf wel eens een spookfactuur ontvangen, of ben je geschrokken van het idee dat je niet voldoende controle over je administratie hebt? Zoek dan eens uit of online boekhouden iets voor je is. Probeer InformerOnline eens 30 dagen gratis en laat je niet meer verrassen door die akelige spookfactuur.

probeer informeronline 30 dagen gratis